Kralj Twitter prevara

Talijan koji je objavio vijest o Mladićevoj smrti objasnio zašto širi lažne vijesti

De Benedetti je poznat po brojnim lažnim profilima poznatih osoba na društvenim mrežama, preko kojih je širio lažne vesti
Vijesti / Svijet | 11. 02. 2020. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ Tommass De Benedetti objavio lažnu vijest o Mladićevoj smrti

Lažna vijest da je Ratko Mladić preminuo u pritvoru Haaškog tribunala potekla je s lažnog naloga ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, a iza nje stoji talijanski novinar Tommass De Benedetti.

De Benedetti je poznat po brojnim lažnim profilima poznatih osoba na društvenim mrežama, preko kojih je širio lažne vesti. Tako je njegova lažna vest o smrti sirijskog predsjednika Bashar al Assada, koju je objavio 2012, čak utjecala i na globalne cijene nafte, objavio je „Gardian“.

De Benedetti je prevarantsku karijeru počeo objavljujući lažne intervjue s poznatim osobama u talijanskim medijima. Među onima s kojima je izmislio razgovore su poznati pisci John Grisham, Jose Saramago, Mario Vargas Llosa, Arthur Miller...

Njegovi lažni intervjui u talijanskim novinama raskrinkani su kada je objavio kako u razgovoru s njim američki pisci Philip Roth i John Grisham kritiziraju tadašnjeg predsjednika Baracka Obamu. Oba pisca su demantirala da su uopće razgovarala s De Benedettijem, a pogotovo ne da su izrekli ono što je on napisao.

Kako je sâm napisao na svom pravom Twitter nalogu, ali i rekao u razgovoru za „Gardian“, on širi lažne vijesti kako bi pokazao da su društvene mreže vrlo nepouzdan izvor za medije.

Omiljene lažne vijesti su mu o smrti poznatih osoba. Tako je „sahranio“ već́ ranije i J. K. Rowling, Fidela Castra, papu Benedikta XVI, Milana Kunderu.

„Twitter dobro radi kad je smrt u pitanju. Društvene mreže su najnepouzdaniji izvor informacija za medije, ali im mediji, u trci da budu što brži, vjeruju“, izjavio je De Benedetti.

Kako je rekao, ne vara medije ni lažnim nalozima ni lažnim intervjuima kako bi zaradio, pošto je po jednom članku dobivao najviše 40 eura, već́ da bi „pokazao koliko su talijanski mediji slabi“.

„Talijanski mediji nikad ne provjeravaju ništa, pogotovo ako im je informacija ideološki bliska. Mislim da je polovica urednika znala da im nudim izmišljene intervjue, ali su ih opet objavili“, izjavio je De Benedetti.

Pošto je razotkriven u klasičnom tiskanju, De Benedetti se okrenuo internetu. Tako je, na primer, poslao mail „International Herald Tribune“, u kom se kritizira rat u Libiji i potpisao ga je s Umberto Eco.

Potom je, potpisujući se kao meksički pisac Paco Ignacio Taibo, poslao mail u kojem hvali papu časopisu „Avvenire“, koji objavljuje talijanska biskupska konferencija. „Avvenire“ je lažnu Taibovu izjavu objavila na naslovnoj strani. 

Prva Twitter avantura bila mu je kada je napravio lažni nalog švedskog pisca Henninga Mankella, koji je razotkriven pošto su ga švedski mediji počeli citirati, pa je sâm književnik reagirao.

Redali su se brojni drugi lažni nalozi poznatih osoba, kao što su afganistanski predsjednik Hamid Karzai, vatikanski čovjek broj dva kardinal Tarcisio Bertone, talijanski premijer Mario Monti, španjolski ministar Cristóbal Montoro, sirijski predsjednik Bashar el Assad...

 „Na Facebooku ste ograničeni na prijatelje, dok na Twitteru to nije slučaj, nego će vas ljudi uvijek pratiti, a mediji onda objavljivati vaše informacije“, rekao je De Benedetti.

Svoju tezu koliko su društvene mreže nepouzdan izvor informacija, De Benedetti potkrepljuje primjerom lažnog naloga španjolskog ministra Montora.

„Čak i kada je Montoro više puta ponovio da taj profil nije njegov i dalje ga je pratilo 3.000 ljudi“, rekao je De Benedetti za „Gardian“.

Vrhunac De Benedettijevog cinizma bio je kada je otvorio Twitter nalog na ime sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

„Onda sam jednog dana promijenio ime u Sonia Gandhi i na profil stavio detalje te indijske političarke. Tako su pratitelji Kim Jong-una odjednom postali pratitelji Sonie Gandhi. Bilo je previše lako“, izjavio je De Benedett, piše Sputnik.sr.

Kopirati
Drag cursor here to close