Pao Zaranj

Talibani zauzeli prvi glavni grad afganistanske pokrajine

Strani vojnici privode kraju svoje povlačenje iz Afganistana, a talibani su intenzivirali napade kako bi porazili vladu koju podržavaju Sjedinjene Države.
Vijesti / Svijet | 06. 08. 2021. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talibani su zauzeli prvi glavni grad neke afganistanske pokrajine i ubili vodećeg medijskog i informacijskog dužnosnika afganistanske vlade u Kabulu u petak, zadajući dvostruki udarac vladajućima koji uživaju podršku Zapada.

Glasnogovornik policije u sjevernoj pokrajini Nimroz rekao je da je glavni grad Zaranj pao u ruke islamista zbog nedostatka vladinih snaga.

Strani vojnici privode kraju svoje povlačenje iz Afganistana, a talibani su intenzivirali napade kako bi porazili vladu koju podržavaju Sjedinjene Države.

Talibani su proteklih mjeseci zauzeli desetke okruga i graničnih prijelaza i pritisnuli nekoliko glavnih gradova pokrajina, uključujući Herat na zapadu i Kandahar na jugu.

Zaranj je prvi pokrajinski glavni grad koju su osvojili pobunjenici otkako se SAD s talibanima dogovorio o povlačenju američkih snaga u veljači 2020 godine.

Lokalni izvor rekao je da su talibani zauzeli guvernerov ured, sjedište policije i kamp blizu iranske granice.

Talibanski izvori rekli su da skupina slavi vojni uspjeh te da će pad Zaranja podići moral njihovih boraca u drugim pokrajinama. Zapovjednik talibana, koji je htio ostati anoniman, rekao je da Zaranj ima stratešku važnost jer se nalazi blizu granice s Iranom.

"Ovo je početak i gledajte kako će druge pokrajine uskoro pasti u naše ruke", rekao je.

Talibani su u petak u Kabulu ubili vodećeg medijskog i informacijskog dužnosnika afganistanske vlade.

Ubojstvo Dawe Khana Menapala, čelnika vladinog Centra za medije i informacije (GMIC), zadnje je u nizu koje talibani izvršavaju kako bi oslabili lvadu Ašrafa Ganija vladu koju podržava Zapad.

Najviši američki diplomat u Afganistanu Ross Wilson na Twitteru je napisao kako ga je ražalostilo ubojstvo Menapala kojeg je nazvao prijateljem i kolegom čija je karijera bila usredotočena na davanje istinitih informacija svim Afganistancima.

"Ova ubojstva napad su na ljudska prava i slobodu govora Afganistanaca", naglasio je Wilson.

Kopirati
Drag cursor here to close