Afganistan

Talibani proglasili prekid sukoba zbog Bajrama

Pristalice talibana ne trebaju pokretati napade na "neprijatelja" ali se trebaju braniti ako su napadnuti, stoji u izjavi talibana objavljenoj na internetu
Vijesti / Svijet | 24. 05. 2020. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talibani su subotu proglasili trodnevni prekid sukoba u Afganistanu koji je stupio na snagu s početkom Ramazanskog bajrama.

Pristalice talibana ne trebaju pokretati napade na "neprijatelja" ali se trebaju braniti ako su napadnuti, stoji u izjavi talibana objavljenoj na internetu, piše Hina.

Uz to pristalice talibana ne trebaju kretati u zauzimanje "neprijateljskog" teritorija ali isto tako moraju sprječavati drugu stranu da ulazi na talibanski teritorij.

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani pozdravio je poziv na primirje i savjetovao afganistanskoj vojsci da ga poštuje. No i on je na Twitteru poručio da se trebaju braniti ako će biti napadnuti.

Posljednji niz napada zaprijetio je ponovnim nekontroliranim širenjem sukoba u Afganistanu. Gani je svojim snagama zapovjedio da pojačaju djelovanja protiv terorističkih skupina nakon napada ranije ovoga mjeseca, jednog na okupljene na pogrebu a drugog na bolnicu u Kabulu u kojem su poginule i novorođene bebe i majke.

Talibani su sa svoje strane to vidjeli kao objavu rata, a prethodno su krajem travnja su odbili Ganijevu za primirje tijekom mjeseca ramazana.

Prije dvije godine su talibani proglasili primirje tijekom ramazana te su se na ulicama mogli vidjeti mnogi prijateljski susreti njihovih boraca s pripadnicima afganistanske vojske. To je bilo prvo primirje u Afganistanu u 17 godina.

Snage SAD-a i talibani su 29. veljače potpisali sporazum po kojem se u zamjenu za smanjivanje napada postupno smanjuje broj stranih vojnika u zemlji. No u taj sporazum nije uključena afganistanska vlada s kojom su talibani odbili izravno razgovarati, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close