Doha

Talibani i afganistanske vlasti nastavljaju razgovore o primirju

Ulozi su visoki u razgovorima koji su uslijedili nakon tjedna američko-talibanskih pregovora tijekom kojih su obje strane tražile rješenje krvavog 18-godišnjeg sukoba.
Vijesti / Svijet | 08. 07. 2019. u 12:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deseci predstavnika afganistanske vlasti u ponedjeljak su nastavili razgovore s talibanima u Dohi, na kojima će biti riječi o eventualnom primirju, zajedno s ostalim ključnim pitanjima kao što su prava žena.

Ulozi su visoki u razgovorima koji su uslijedili nakon tjedna američko-talibanskih pregovora tijekom kojih su obje strane tražile rješenje krvavog 18-godišnjeg sukoba.

Njemačka i Katar organizatori

Američki državni sekretar Mike Pompeo naveo je u tweetu da se na međuafganistanski skup "čeka dugo vremena" i pohvalio je predstavnike vlade, građanskog društva, žena i talibana što su se okupili na razgovorima.

Washington tvrdi da želi sklapanje mirovnog sporazuma prije održavanja afganistanskih predsjedničkih izbora u rujnu kako bi se omogućilo stranim snagama da započnu s povlačenjem.

Sedamdesetak izaslanika prisustvuje dvodnevnom skupu koji su organizirali Njemačka i Katar.

''Povijest će pamtiti one koji budu u stanju da uklone međusobne razlike za dobrobit njihove zemlje '', izjavio je njemački mirovni posrednik Markus Potzel dok je u nedjelju otvarao sastanak.

Izvor iz njemačkog izaslanstva izjavio je da je drugi dan razgovora započeo u šest sati ujutru po srednjoeuropskom vremenu.

Tema su i žene

Izaslanik Asila Wardak, članica Visokog mirovnog vijeća koje je uspostavio bivši predsjednik Hamid Karzai kako bi pregovaralo s talibanskim predstavnicima, izjavila je da su "svi insistirali na primirju" tijekom nedjeljne sjednice.

Kazala je da su talibani govorili o ulozi žena, ekonomskom razvoju i ulozi manjina u budućem mirovnom rješenju.

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani objavio je na Twitteru kako se "nada konstruktivnom dijalogu".

Takozvani međuafganistanski dijalog uslijedio je nakon šest dana direktnih razgovora između SAD-a i talibana.

Šef američkog pregovaračkog tima Zalmay Khalilzad izjavio je u subotu da je posljednji krug američko-talibanskih razgovora bio "najproduktivniji krug razgovora koje smo imali s talibanima".

Talibani su priopćili da su "zadovoljni napretkom".

SAD nije direktno uključen

Sjedinjene Države ne sudjeluju direktno na dvodnevnom afganistanskom summitu, kojem prisustvuju ključni politički akteri, vladini službenici i najmanje šest žena.

Talibani, koji uporno odbijaju pregovore s vladom predsjednika Ashrafa Ghanija, tvrde da oni koji prisustvuju razgovorima čine to "samo u osobnom kapacitetu".

Ghanijeva administracija, koju talibani smatraju marionetskim režimom, također je bila isključena iz direktnih razgovora Sjedinjenih Država i talibana.

Očekuje se da sporazum s talibanima sadrži dva ključna preduvjeta - američko povlačenje iz Afganistana i obavezivanje militanata da neće pružati utočište džihadistima. 

Talibanske veze s Al-Qaedom bile su glavni razlog američke invazije prije skoro 18 godina. 

Otvorena pitanja diobe vlasti s talibanima, uloge regionalnih sila među kojima su Pakistan i Indija, i sudbina Ghanijeve vlade ostaju, međutim, neriješena, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close