Otkriveni

Tajni sastanci Trumpove ekipe s Assangeom

Posljednje informacije sigurno će posebno istražiti specijalni tužitelj Robert Mueller
Vijesti / Svijet | 28. 11. 2018. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši voditelj Trumpove kampanje Paul Manafort održao je tajne sastanke sa Julianom Assangeom u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, a posjetio ga je u trenutku kada se priključio Trumpovoj kampanji, doznaje The Guardian. Po njihovim informacijama Manafort je Assangea posjetio 2013., 2015. i u proljeće 2016. godine, kada je bio ključna figura na Trumpovom putu prema Bijeloj kući.

Zasada nije poznato zašto ga je posjećivao i o čemu su pričali. No ova posljednja saznanja sigurno će posebno istražiti specijalni tužitelj Robert Mueller, koji istražuje navodnu suradnju Rusa i Trumpove kampanje.

Dobro obaviješteni izvor rekao je The Guardianu kako je Manafort posjetio Assangea u ožujku 2015. godine a nekoliko mjeseci nakon WikiLeaks je objavio niz emailova koje su ruske obavještajne snage ukrale američkim demokratima. Manafort negira bilo kakvu upletenost i tu tvrdnju naziva "100 posto lažnom".

Njegovi odvjetnici odbili su komentirati navode o njegovom posjetu. Manafort je prekršio dogovor o priznanju krivnje lažući saveznim istražiteljima, naveli su američki tužitelji u sudskom podnesku signalizirajući moguću prepreku u Muellerovoj istrazi o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016.

Po tim dokumentima Manafort je počinio "zločine i laži" po pitanju "niza različitih tema". Njegov braniteljski tim kaže kako vjeruju da je sve ono što je rekao Muelleru istinito i da nije prekršio njihov dogovor. Izvor pak tvrdi kako je Manafort ambasadu posjetio godinu dana nakon što je Assange zatražio azil. U drugim dokumentima ekvadorskih sigurnosnih službi stoji kako je "Paul Manafort bio dobro znani gost", prensoi Express.hr.

Također spominju i Ruse. Po pričanjima dva izvora Manafort se vratio u ambasadu 2015. godine, zatim u proljeće 2016. kada je došao sam. Bilo je to u ožujku. Posjet je trajao 40-ak minuta a izvor tako kaže kako je Manafort bio obučen ležerno, neformalno. Uobičajeno je da se posjetitelji prijave u ambasadu i pokažu svoje putovnice, no izvori iz Ekvadora kažu kako Manafort nije zapisan. Tek su poslije shvatili važnost njegova posjeta. Ova posljednja otkrića mogla bi baciti drugačije svijetlo na događanja iz ljeta 2016. godine, kada je WikiLeaks objavio desetke tisuća emailova koje je ukrala ruska vojna obavještajna agencija.

Hillary Clinton rekla je kako je ta akcija doprinijela njezinom porazu. Ova poveznica, za koju se prije nije javno znalo, mogla bi poslužiti Muelleru, koji istražuje i poveznicu Trumpa i WikiLeaksa uključujući i veze političkog lobista Roger Stonea i Donalda Trumpa Jr. Ključno pitanje je kada su članovi Trumpove kampanje postali svjesni da je došlo do uplitanja Rusa, i jesu li ga poticali. Trump je već nekoliko puta zanijekao bilo kakvu povezanost. Početkom ove godine Mueller je optužio ruske obavještajne snage za taj napad, koji je počeo u ožujku 2016. godine.

U lipnju te godine WikiLeaks je preko posrednika poslao materijale. Nakon neuspjelih pokušaja, špijuni Vladimira Putina sredinom srpnja poslali su dokumente WikiLeaksu u obliku šifriranog privitka. Njegovo poznanstvo sa Manafortom seže još u kraj 2012. ili početak 2013. kada je savjetovao ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča. Tada je bio uključenu niz operacija protiv Janukovičeve glavne protivnice, Julije Timošenko, koju je zatvorio. Često je letio za Kijev, glavni grad Ukrajine.

Trenutačno je u pritvoru u Virginiji. U kolovozu je osuđen zbog niza kršenja zakona, poput ne plaćanja poreza i pranja novca. Priznao je krivnju kako bi izbjegao druge optužnice. Assange je tako navodno bio motiviran da našteti demokratima jer je smatrao da je manja vjerojatnost da će Trumpova administracija tražiti njegovo izručenje zbog mogućih optužbi o špijunaži, što mu prijeti od 2010. godine. Potaknula ga je i da se skloni u ambasadu.

Manafort je po dosjeu kojeg je napisao bivši MI6 Christopher Steele, bio središte "dobro razvijenih zavjera i suradnji" između Trumpa i ruskog vodstva. Dvije strane dijelile su zajednički cilj u porazu Clinton, kako je Steele napisao, koju je Putin "mrzio i koje se bojao".

"Hakerska operacija provedena je uz znanje i podršku Trumpa i viših članova njegove predsjedničke kampanje", napisao je. Trump je tada bio neopisivo sretan na tim emailovima. "Volim WikiLeaks", objavio je nakon što je izašla druga serija emailova sa računa Johna Podeste, voditelja kampanje. U Bijeloj kući Trump je navodno slao pomiješan poruke oko Assangea. 2017. godine pokušao je postići dogovor sa ministarstvom pravosuđa i na takav način možda izbjeći zatvor.

U svibnju 2017. godine Manafort je odletio u Ekvador kako bi razgovarao sa predsjednikom Lenin Morenom, nekoliko dana prije njegove prisege. Navodno su u velikoj mjeri razgovarali o kineskom ulaganju. Neki kažu i kako se spominjao Assangea, u tom trenutku Moreno je trebao nastaviti s podrškom. Neki dokumenti objavljeni prošlog tjedna tvrde kako je američko pravosuđe u tajnosti optužilo Assangea za kazneno djelo, no ne zna se za što.

Kopirati
Drag cursor here to close