Benjamin Netanjahu

Tajni pregovori Izraela

"Ako bismo morali da čekamo na Palestince, čekali bi zauvijek", ocijenio je Netanjahu, prenijeli su izraelski mediji.
Vijesti / Svijet | 30. 08. 2020. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da Izrael vodi tajne pregovore s arapskim i muslimanskim zemljama o normalizaciji odnosa poslije sporazuma s UAE.

"Postoji još mnogo neobjavljenih sastanaka s arapskim i muslimanskim zemljama da se normaliziraju odnosi s državom Izrael", rekao je Netanjahu uoči sutrašnjeg prvog komercijalnog leta izraelskog zrakoplova u UAE, prenio je France Presse.

Premijer Izraela je ocijenio da su "Palestinci imali dugo veto na mir, ne samo između njih i Izraela, već i između Izraela i arapskog sveta" i rekao da je već razgovarao s dužnosnicima Sudana, Čada i Omana.

On je aludirao na nedavni sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa s UAE, objavljen 13. kolovoza, kojem su posredovale SAD.

"Ako bismo morali da čekamo na Palestince, čekali bi zauvijek", ocijenio je Netanjahu, prenijeli su izraelski mediji.

Palestinski lideri su oštro kritizirali Emirate što su pristali da normaliziraju odnose s Izraelom.

Sporazumom predviđa da Izrael zamrzne planove o aneksiji dela Zapadne obale, gdje Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu.

Netanjahu je međutim danas ponovio da će Izrael biti u stanju da anektira ta područja.

Visoki savjetnik i zet predsjednika SAD Donalda Trumpa Jared Kushner koji je u nedjelju doputovao u Izrael da sutra na čelu američkog izaslanstva putuje u Emirate s izraelskim izaslanstvom  rekao je da je put do sporazuma između dvije zemlje bio dug i da se preokret ne postiže lako.

Kushner je podsjetio na Trumpov bliskoistočni mirovni plan, ocijenivši da je taj dokument doveo do sporazuma UAE i židovske države, najavivši mnoštvo novih sporazuma.

''Mnogi ljudi opisali su stanje Bliskog istoka kao beznadežno", rekao je Kushner dodavši da je u posljednjim tjednima osjetio optimizam i da je sada pripremljen teren za još više sporazuma.

Emirati su treća arapska zemlja poslije Egipta i Jordana koja je uspostavila odnose s Izraelom, piše Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close