NYTimes

Tajni dokument: Ubijen veliki broj agenata CIA-e

U pitanju je "netipični" i strogo povjerljivi dokument koji je poslan svim uredima diljem svijeta.
Vijesti / Svijet | 07. 10. 2021. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

The New York time objavio je kako je procurio tajni dokument američke Centralne obavještajne agencije (CIA) koji otkriva da je veliki broj stranih obavještajaca CIA-e ubijen, zarobljen ili se okrenuo k suparničkim agencijama.

Povjerljivi detalj

List prenosi, pozivajući se na izvore koji su dobro upoznati, da su dužnosnici CIA-e upozorili sve CIA stanice i baze širom svijeta da je zarobljen i ubijen veliki broj doušnika, angažiranih iz drugih zemalja da špijuniraju u ime SAD.

Kako navodi list, u pitanju je "netipični" i strogo povjerljivi dokument koji je poslan svim uredima diljem svijeta.

Kontraobavještajni dužnosnici službe upozorili su prošlog tjedna da je više desetina špijuna kompromitirano ili pogubljeno u posljednjih nekoliko godina, što prema tvrdnjama izvora, predstavlja nagli porast takvih incidenata, prenio je Tanjug.

Dokument je uključivao određeni broj agenata koje su likvidirale strane agencije, što je povjerljivi detalj koji se, kako je prenio NYT, obično ne dijeli u tako široko rasprostranjenim dopisima.

Cilj poruke je bio potaknuti urede da poboljšaju zaštitne protokole i sigurnost, navode bivši dužnosnici.

Regrutiranje špijuna

Kao neki od razloga za neuspjele misije istaknuti su loše obavještajne vještine, previše povjerenja u izvore, podcjenjivanje stranih agencija kao i prebrzo regrutiranje doušnika - problem koji je u dopisu opisan kao stavljanje misije iznad pitanja sigurnosti.

Upotreba umjetne inteligencije, prepoznavanje lica i drugi sofisticirani alati olakšali su stranim vladama praćenje američkih obavještajnih službenika koji djeluju u njihovoj zemlji, navodi se u izvještaju.

Potvrđujući da je regrutiranje špijuna u drugim zemljama visokorizičan posao, dopis CIA-e koji je procurio u javnost, pokrenuo je pitanja koja muče agenciju posljednjih godina naročito jer su suparničke obavještajne službe u zemljama poput Rusije, Kine, Irana i Pakistana hvatale doušnike CIA-e, a u nekim slučajevima pretvarali ih u dvostruke agente, napisao je The New York Times.

Upozorenje je, prema onima koji su ga pročitali, prvenstveno bilo usmjereno na službenike 's prve linije' - ljude koji su bili izravno uključeni u regrutiranje novih kandidata i provjeru izvora, poručujući službenicima da se fokusiraju ne samo na regrutaciju, već i na sigurnosna pitanja.

Lov na doušnike

List dodaje da je regrutiranje novih doušnika način na koji službenici stječu unapređenja.

Dopis koji je poslan posljednjeg tjedna rujna sugerira da je agencija podcijenila svoje protivnike uz uvjerenja da su njeni agenti i špijunske vještine bolji od drugih obavještajnih službi.

Međutim, kako dodaje NYTimes, rezultati studije pokazali su da su zemlje koje su na meti SAD također vješte u lovu na doušnike, dok su vještine agencije "zahrđale" nakon desetljeća fokusiranja na terorističke prijetnje i oslanjanja na rizične komunikacijske sustave.

Iako je u dopisu identificiran određeni broj doušnika koji su uhićeni ili ubijeni, broj onih koji se okrenuo protiv SAD nije u potpunosti poznat.

Dvostruki agenti

Ponekad, ističe njujorški list, doušnici koje otkriju rivalske obavještajne službe ne budu uhićeni, već angažirani kao dvostruki agenti koji dostavljaju dezinformacije CIA-e, navode bivši dužnosnici, dodajući da su u tome posebno efikasni bili Pakistanci.

CIA je posljednjih godina pretrpjela katastrofalne upade u svoje špijunske mreže gdje su, prema pisanju njujorškog lista, agenti vjerojatno otkriveni zbog kršenja tajnog komunikacijskog sustava agencije pomoću kojeg je komunicirala s agentima na terenu.

List navodi da je CIA pokrenula lov na krtice 2011. godine, nakon što je jedan doušnik u Kini javio da su tamošnje vlasti otkrile sve koji pomažu američkoj vladi i da su potom prisilile agente da rade za njih.

Pozivanjem na prethodne greške, dopis je vjerojatno trebalo upozoriti sadašnje službenike da ne ponavljaju greške iz prošlosti.

Kopirati
Drag cursor here to close