Diskriminacija u Italiji

Svima obilan ručak, a kreker i malo tunjevine za siromašnu curicu

Djevojčica je u osnovnoj školi nedaleko Verone za ručak dobila samo kreker i malo tune iz konzerve, dok su druga djeca dobila tjesteninu te još jedno jelo uz glavni obrok. Zbog toga je briznula u plač, javlja BBC pozivajući se na talijanske medije.
Vijesti / Svijet | 10. 04. 2019. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djevojčica je u osnovnoj školi nedaleko Verone za ručak dobila samo kreker i malo tune iz konzerve, dok su druga djeca dobila tjesteninu te još jedno jelo uz glavni obrok. Zbog toga je briznula u plač, javlja BBC pozivajući se na talijanske medije.

Za sve je čuo nogometaš Inter Milana Antonio Candreva kojeg je priča osobito dirnula. Roditeljima je ponudio da će on plaćati svakodnevni školski ručak za djevojčicu. ''Spreman sam pomoći roditeljima u plaćanju školske kantine'' rekao je Candreva Andrei Girardu, gradonačelniku Minerbe, gradića 35 kilometara udaljenog od Verone.

Slučaj je podijelio Italiju, a prednjače političari anti-imigrantske i populističke Lige, koja Italijom vlada s anti-establišmentskim pokretom Pet zvijezda. Najpoznatiji član Lige talijanski je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

I gradonačelnik Minerbe je u istoj stranci, pa ne čudi njegovo objašnjenje slučaja. On je rekao kako je obrok sastavljen od krekera i tune bio gesta "korektnosti prema onim obiteljima koje uredno plaćaju račun za kantinu".

Protivnici smatraju kako je riječ o gruboj diskriminaciji i ponižavanju djeteta siromašnih roditelja. Priča se ubrzo proširila društvenim mrežama i otkriveno je da su brojna druga djeca iz siromašnih izbjegličkih obitelji izložena sličnom tretmanu. U nekim slučajevima, piše dnevni list La Repubblica, učitelji se odriču svog ručka u korist djece čiji roditelji si ne mogu priuštiti plaćanje kantine.

Ipak, gradonačelnik Girardi kaže kako grad pomaže trideset obitelji koje ne mogu plaćati, a na mjeru različitog ručka odlučili su se jer bi se, u suprotnome, čitav sustav mogao urušiti. ''Suočavamo se s desecima roditelja koji to ne mogu plaćati pa smo odlučili postaviti granice. Nismo htjeli da dođe do ovoga, ali riskirali bismo da djeca čiji roditelji uredno plaćaju ne dobiju adekvatan obrok'', rekao je Girardi.

Oporbeni gradski vijećnici iz lijevo-liberalne Demokratske stranke na to su postavili pitanje: ''Pa kako može reći da je to u redu, a dijete u osnovnoj školi je poniženo samo zato što su mu roditelji siromašni?'', prenosi Jutarnji list.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close