Najavljen garantni fond

Svilanović: "Sastanak ministara unutarnjih poslova je novost na summitu"

EU najavila garantni fond u vrijednosti od 150 milijuna eura
Vijesti / Svijet | 06. 07. 2018. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefovi vlada država Zapadnog Balkana u kratkom periodu sastat će se dva puta.

Prvi od dva samita je onaj u Sofiji u okviru projekta "16+1" koji će odrediti novu fazu u realizaciji velikog broja infrastrukturnih projekata. Odmah nakon Sofije, početkom idućeg tjedna, predstavnici regije putuju u London gdje će se u okviru berlinskog procesa sastati sa predstavnici osam članica Europske unije. Jedan od organizatora londonskog Samita je i Regionalno vijeće za suradnju pod čijim pokroviteljstvom su se već susreli ministri ekonomije regije. O predstojećem samitu, očekivanjima regije i Europske unije, ali i međusobnim očekivanjima u regiji za N1 iz Bruxellesa govori generalni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju Goran Svilanović.

Svilanović je kazao da je londonski samit već započeo juče u Beču sa sastankom ministara ekonomije.

"Jučer smo imali sastanak na kojem je Savez za regionalnu suradnju predstavio precizno napredak što smo točno uradili od Trsta prošle godine, kada su premijeri usvojili višegodišnji akcijski plan o regionalnoj ekonomskoj zoni", kazao je, dodavši da se samit seli u London u ponedjeljak i utorak.

"Imat ćemo sastanak civilnog sektora. U Novom Sadu je kao dio procesa priprema održan omladinski forum i poruke tog foruma bit će priopćene u ime civilnog sektora u Londonu već devetog srpnja", kazao je.

Zatim, nastavio je, samit se nastavlja sastankom ministara unutarnjih poslova i nakon toga sastankom ministara vanjskih poslova, te sastankom predstavnika vlada koji će se održati u utorak.

"Europska unija je priopćila jednu dobru stvar, najavila je garantni fond u vrijednosti od 150 milijuna eura, koji bi trebao biti namijenjen za projekte malih i srednjih poduzeća i privatni sektor. Taj novac će biti u upotrebi od 2019. godine", rekao je.

Pojasnio je da je potrebno godinu dana da EU uradi studiju što može da se uradi i koliko će biti korisno.

"Ta studija je krenula ta evaluacija već traje. Sredstva će biti u potrošnji već od 2019. godine. To je velika stvar jer jedan od problema kojim se privatni sektor susretao je kako da povuku kredite koji mogu da budu održivi i koje mogu da vrate", naglasio je.

Naveo je da je drugih 150 miliona eura koji su namijenjeni konkretnim projektima na Zapadnom Balkanu već odobreni na prethodnom samitu u Sofiji.

"Radi se o dogovorima koji su postizani ranije. To se odnosi na autoputeve, željeznicu, na energetski sektor", podsjetio je.

Kazao je da je sastanak ministara unutarnjih poslova novost koju nisu do sada imali, i naveo da će predstavnici Vijeća za regionalnu suradnju sudjelovali na tom sastanku.

"Ono što se tu puno očekuje i na čemu Britanci insistiraju je da se posveti pažnja švercu oružja kroz regiju, kao dio ukupne europske sigurnosti u kojem mi možemo jako puno da doprinesemo ukoliko imamo punu kontrolu nad stokovima oružja i municije, da se ne dogodi da terorističke akcije budu izvedene bilo gdje u Europi sa mecima koji su proizvedeni kod nas ili uz upotrebu oružja koje je negdje u našim stokovima", rekao je Svilanović.

Dodao je da su svi suglasni da se prate tokovi novca i da se investiraju dodatna sredstva u carinske služe u regiji da bi se povezale carinske službe sa financijskim inspekcijama, da se unaprijedi kontrola tokova novca u regiji da ne bi bilo pranja novca.

"Što se tiče samita, tj. susreta premijera, Velika Britanija ide sa jednim dokumentom koji se još pregovara. Spominje ratne zločine, spominje nestale. Koliko je meni poznato, dogovor o konačnom tekstu još uvijek nije postignut. Pregovori traju, tako da moramo malo da sačekamo", kazao je.

Smatra da će premijeri snažno podržati ono oko čega se razgovaralo u Sofiji, "a to je gdje smo točno u procesu pridruživanja i što može da se očekuje".

Kopirati
Drag cursor here to close