Likvidirani novinar

Svi slovački mediji jutros objavili nedovršenu priču ubijenog novinara

Dvostruko ubojstvo je, prema policiji, počinjeno između četvrtka i nedjelje. Kuciak je ubijen metkom u prsa, a njegova djevojka Kušnirova metkom u glavu.
Vijesti / Svijet | 28. 02. 2018. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi slovački mediji su jutros objavili nedovršenu priču koju je pripremao brutalno likvidirani novinar Jan Kuciak, prenosi EU Observer.

Kuciak je istraživao kriminal u vezi sa poreznom prevarom, ali je tijekom vikenda ubijen u svojoj kući zajedno sa djevojkom.

Policija je objavila da je likvidacija vezana za njegov rad. Priča koju je pripremao otkriva veze talijanskog poduzetnika, povezanog s kalabrijskom mafijom, i slovačkih kompanija.

Navodno je Kuciak otkrio sustav izbjegavanja plaćanja poreza, ali nije stigao objaviti priču, jer je ubijen.

Istraga je pokazala da je osoba koju je istraživao već slovačka policija identificirala kao vrlo opasnu.

Ubojstvo novinara su osudili europski i slovački dužnosnici.

Slovački premijer Robert Fico na zajedničku press konferenciju je donio novac, milijun eura nagrade, koji je njegova vlada pripremila za svakoga tko pomogne u istrazi.

“Naš prioritet je zaštita slobode govora i jamčenje sigurnosti novinarima”, poručio je Fico.

Prema pisanjima slovačkih medija, u korupciju su umiješani i glavna savjetnica pri Uredu premijera Maria Troškova te Viliam Jasan, tajnik u slovačkom Vijeću sigurnosti.

Fico se na konferenciji za novinare osvrnuo i na medijske špekulacije.

"Nemojte bez dokaza povezivati nevine ljude s dvostrukim ubojstvom. To je van svake pameti. To više nije smiješno", rekao je Fico.

"Slovačka policija istražuje moguće strane veze s ubojstvom istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove djevojke i u kontaktu je sa službama u Češkoj i Italiji", rekao je šef policije Tibor Gašpar u utorak.

Šef policije Gašpar je kazao da je od ponedjeljka policija ispitala oko 20 osoba i radi na različitim hipotezama, uključujući mogućnost da je Kuciak ubijen zbog posla kojim se bavio.

U Slovačkoj, zemlji s oko 5,4 milijuna stanovnika, to ubojstvo nanovo postavlja pitanje o korupciji u društvu zbog čega je u lipnju prošle godine prosvjedovao veliki broj mladih ljudi, tražeći ostavku ministara lijeve vlade premijera Fica.

Transparency International (TI) nedavno je Slovačku svrstao na 7. mjesto najkorumpiranijih država u Europskoj uniji.

Ubojstvo novinara odmah su snažno osudili čelnici EU-a i međunarodnih organizacija.

Kopirati
Drag cursor here to close