Preporuka

Svjetska zdravstvena organizacija protiv "putovnica o cijepljenju"

Zemljama je preporučeno da ne traže dokaz o cijepljenju od putnika, ali da uvedu koordinirane mjere za sigurna putovanja i da podjele sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom ta iskustva.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2021. u 11:24 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Putovnice o cijepljenju

Odbor za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) priopćio je da je nedostatak podataka o sigurnosti cjepiva protiv koronavirusa prepreka osiguranju brze i jednake nabavke cjepiva za sve, te su preporučili zemljama da ne izdaju "putovnice o cijepljenju", javlja Anadolu Agency (AA).

"Ukoliko pogledate preporuku Odbora za putnike u vezi sa cijepljenjem, u njoj je navedeno da se u ovom trenutku ne preporučuje da se traži dokaz o cijepljenju od međunarodnih putnika", kazao je direktor programa za hitne slučajeve WHO Mike Ryan.

Prema njegovim riječima, tako nešto nije moguće, jer još uvijek nema dovoljno dokaza mogu li osobe koje su primile cjepivo i dalje da prenose virus ili da ostanu zaražene usprkos cijepljenju.

Zemljama je preporučeno da ne traže dokaz o cijepljenju od putnika, ali da uvedu koordinirane mjere za sigurna putovanja i da podjele sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom ta iskustva.

U svetu je do sada od posljedica koronavirusa preminulo više od dva milijuna osoba, pokazali su podaci Univerziteta Johns Hopkins.

"Zdravstveni radnici su iscrpljeni, zdravstveni sustavi su prenapregnuti i vidimo da su zalihe kisika u nekim zemljama na opasno niskom nivou", rekao je generalni direktor WHO Tedros Ghebreyesus.

On je kazao da je zato trenutak za zajedništvo i da se cijepe prvo medicinski radnici i svi koji su u najvećem riziku.

"Odbor snažno ohrabruje proizvođače cjepiva da ubrzano omoguće podatke o sigurnosti i efikasnosti cjepiva", navedeno je u preporuci.

Nedostatak takvih podataka je prepreka za osiguranje brze nabavke, ravnopravno za sve zemlje sveta, kazali su.

"Efekti cjepiva na smanjenje prijenosa virusa još uvijek nisu poznati, a trenutna dostupnost cjepiva je previše ograničena", dodao je Odbor.

Kopirati
Drag cursor here to close