Otkriva odvjetnik

Švedski sud će održati ročište unatoč bolesti Assangea

Švedsko pravosuđe vodi istragu o optužbama za silovanje protiv Assangea, koje ovaj odbacuje, a ročište je zakazano za 3. lipnja.
Vijesti / Svijet | 28. 05. 2019. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski sud odbacio je zahtjev za odgodom planiranog ročišta o određivanju pritvora u odsutnosti osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu u sklopu istrage o navodnim silovanjima, izjavio je u utorak branitelj Assangea.

Švedsko pravosuđe vodi istragu o optužbama za silovanje protiv Assangea, koje ovaj odbacuje, a ročište je zakazano za 3. lipnja.

Švedski odvjetnik Per Samuelson rekao je Reutersu da je u petak posjetio Assangea u britanskom pritvoru, nakon čega je zatražio odgodu ročišta.

"Jedan od razloga je što je Assangeovo zdravstveno stanje onemogućilo vođenje normalnog razgovora s njim", rekao je Samuelson.

Dvije žene optužile su Assangea prije deset godina za seksualni napad, a on je izručenje Švedskoj izbjegao zatraživši azil u ekvadorskoj ambasadi u Londonu 2012. godine.

Švedski istražitelji prije dvije godine odustali su od slučaja, jer su smatrali da slučaj ne može napredovati dok se Assange krije u ekvadorskoj ambasadi.

Njegovo izručenje britanskim vlastima dovelo je do ponovnog otvaranja istrage.

Odluka o otvaranju istrage otvorila je pitanje hoće li Assange biti izručen Švedskoj ili Sjedinjenim Državama gdje ga optužuju za urotu protiv države zbog objave povjerljivih podataka.

Kopirati
Drag cursor here to close