Nakon 34 godine

Šveđani konačno saznali tko je ubio Olofa Palmea

U srijedu je državni tužitelj Krister Pettersson izjavio kako je za ubojstvo Palmea osumnječen Stig Engström, tzv. Skandiamanen, koji je ranije figurirao u istrazi kao mogući ubojica.
Vijesti / Svijet | 10. 06. 2020. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AP / Olof Palme ubijen je 28. veljače 1986. u Stockholmu

Šveđani pune 34 godine nisu uspjeli pronaći ubojicu svog bivšeg premijera Olofa Palmea. U srijedu je javnost te zemlje konačno saznala istinu.

Bilo je dosta teorija o tome tko stoji iza ubojstva Palmea, tko je izvršitelj, koji je motiv i tome slično

Tragovi su vodili preko švedskih desno orjentiranih ekstremista, tajnih službi drugih država, kao primjerice Južna Afrike, pa do same Švedske policije.

Christer Pettersson, kojega je kao svjedokinja pokazala Lisbeth Palme, supruga ubijenog premijera, 1989. godine je osudjen na zatvorsku kaznu. Vrhovni sud je kasnije ukinuo presudu, tako da ubojica do danas nije pronadjen.

Istraga oko Plmeovog ubojstva je najduzi i najskuplji process u povjesti Švedske. Koštala je ukupno 60 milijuna eura. Uz istragu ubojstva Kennedyja i 'slučaj Lockerbie', ovo je najskuplja istraga u povijesti.

Danas je pak državni tužitelj Krister Pettersson izjavio kako je osumnječeni Stig Engström, tzv. Skandiamanen, koji je ranije figurirao u istrazi kao mogući ubojica.

Stig nije više među živima (izvršio je samoubojstvo 2000. godine) pa stoga tužitelj ujedno završava istragu bez podizanja optužnice.

U istrazi je ispitano više od 10.000 ljudi, 130 ih je priznalo ubojstvo i svi su odbačeni kao mogući izvršitelji tog atentata.

Ukupno je 90.000 ljudi bilo povezano s istragom, bilo kao istražitelji ili svjedoci, odnosno osumnjičenici, ili na neki drugi način.

U cilju istrage ovog misterioznog ubojstva popularnog političara, analizirano je 788 raznih modela oružja, kako bi se preko čahura s mjesta ubojstva pronašao koristan trag.

Najviše se spominjao model revolvera Smith&Wesson, kao moguće oružje kojim je zločin počinjen, ali pravoga dokaza istražitelji nisu dugo imali.

Zanimljivo, bivši osuđenik kojeg je vrhovni sud oslobodio i sadašnji tužitelj zovu se isto, a razlika je samo u pisanju imena (Christer i Krister). 

Foto: Tellerreport.com / Stig Engström radio je kao konzultant u tvrtki Skandia
Kopirati
Drag cursor here to close