Knin

Svečano obilježena 26. obljetnica utemeljenja HVO-a

HVO je osnovan 8. travnja 1992. godine i bio je glavna oružana snaga Hrvata u vrijeme rata u BiH.
Vijesti / Svijet | 07. 04. 2018. u 16:13 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Knin

Pod visokim  pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u subotu je u Kninu svečano obilježena 26. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

HVO je osnovan 8. travnja 1992. godine i bio je glavna oružana snaga Hrvata u vrijeme rata u BiH.

Organizator proslave je Koordinacija braniteljskih udruga HVO-a u Republici Hrvatskoj u kojoj su Časnički zbor HVO-a RH, 1. Gardijska brigada HVO-a "Ante Bruno Bušić”, udruge "Zavjet i  "Hvidra" HVO Knin te Udruga zatočenika.

Svečana proslava je počela na središnjem gradskom trgu kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja ’95 gdje su brojni pripadnici HVO-a, izaslanstva predsjednice Republike Hrvatske, saborski zastupnici, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i MORH-a te predstavnici braniteljskih udruga kao i gradova i općina RH i BiH položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule hrvatske branitelje.

Potom se svečana povorka, koji su činili veterani postrojbi HVO-a, HV-a i HOS-a, u mimohodu uputili u crkvu Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je služena sveta misa.

U sklopu proslave održana je svečana akademija na kojoj su govorili gradonačelnik Knina Marko Jelić, general Željko Šiljeg, predsjednik Glavnog vijeća Udruge Hrvatska zajednica Herceg Bosne Vladimir Šoljić, izaslanik predsjednika Vlade RH Goran Pauk, župan Ivan Vukić Niper kao izaslanik presjednice RH i ministra branitelja te predsjednik organizacijskog odbora proslave umirovljeni časnik HVO - a Tomislav Tokić.

Nakon tribine prikazan je dokumentarni film s osvrtom na značaj HVO u Domovinskom ratu o čemu je predavanje održao general i saborski zastupnik Miroslav Tuđman.

Kopirati
Drag cursor here to close