Pogledajte video

Izjava koja je dobro nasmijala Irance: Putin ponudio Saudijcima ruske proturaketne sustave

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predložio je danas Saudijskoj Arabiji da kupi ruske protuzračne vojne sustave kako bi branila svoju teritoriju.
Vijesti / Svijet | 16. 09. 2019. u 21:29 Fena
Kopirati

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predložio je danas Saudijskoj Arabiji da kupi ruske protuzračne vojne sustave kako bi branila svoju teritoriju poslije nedavnih napada na naftna postrojenja u toj zemlji.

"Spremni smo da pomognemo Saudijskoj Arabiji da bi mogla da zaštiti svoju teritoriju. To se može učiniti na isti način kao što je već uradio Iran, kupovinom raketnih sustava S-300, i kao što je to učinila Turska kupovinom raketa S-400", rekao je Putin u Ankari.

Prema Putinu, to oružje bi "garantiralo zaštitu čitave saudijske infrastrukture".

Antipobunjenička koalicija, koju u Jemenu predvodi Rijad, priopćila je danas da je oružje korišteno u napadu na naftna postrojenja, koji je izazvao drastično smanjenje proizvodnje nafte i povećao strah od vojne eskalacije između SAD i Irana, proizvedeno u Iranu.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski šiitski pobunjenici Huti, protiv kojih Saudijska Arabija i njeni saveznici vojno ratuju već 4,5 godine.

Američki državni tajnik Michael Pompeo je ocijenio da nema nijednog dokaza da je "napad bez presedana na globalno snabdevanje energentima" došao iz Jemena. Washington optužuje Teheran da stoji iza napada.

Rusija je danas pozvala međunarodnu zajednicu da "ne donosi ishitrene zaključke".

"Pozivamo sve zemlje da se uzdrže od akcija i ishitrenih zaključaka koji bi dodatno pogoršali situaciju, već da potpuno suprotno, održe liniju koja će pomoći da se situacija umiri", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati