Porast

Svaki drugi zahtjev za azilom turskih državljana u Njemačkoj biva odobren

Porast broja podnositelja zahtjeva za azilom iz Turske se drastično povećao nakon neuspjelog pokušaja puča 2016. godine.
Vijesti / Svijet | 11. 01. 2019. u 15:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porast broja podnositelja zahtjeva za azilom iz Turske

 Gotovo svaki drugi zahtjev za političkim azilom turskih državljana u Njemačkoj biva odobren, što je značajno viši postotak u usporedbi sa zahtjevima iz drugih zemalja, priopćilo je u petak njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

''Turska nije zemlja sigurnog porijekla. Za turske državljane koji misle drugačije situacija se pogoršava iz dana u dan'', rekla je političarka stranke Ljevica turskog porijekla Sevim Dagdelen, koja je kao zastupnica Bundestaga i postavila upit ministarstvu unutarnjih poslova.

Ona je optužila njemačku vladu da surađuje s režimom predsjednika Tayyipa Recepa Erdogana, prenosi dpa.

''Njemačka vlada djeluje nesavjesno kada Erdoganov režim podržava ekonomski i šalje mu oružje, dok istovremeno pruža azil osobama koje od tog istog režima bježe u Njemačku'', rekla je Dagdelen.

Porast broja podnositelja zahtjeva za azilom iz Turske se drastično povećao nakon neuspjelog pokušaja puča 2016. godine.

Prije 2016. godišnje je u Njemačkoj azil tražilo oko 1.800 turskih državljana, pri čemu se uglavnom radilo o etničkim Kurdima.

Godine 2018. u razdoblju od siječnja do kraja studenog azil je zatražilo 10.075 državljana Turske.

Najvećim dijelom se to odnosi na građane koje turske vlasti optužuju za suradnju s Fatulahom Guellenom, kojeg Ankara smatra odgovornim za neuspjeli puč.

Kopirati
Drag cursor here to close