Srebrenica

Šutnja u Beogradu, cvijet u Zagrebu

Na performansu "Žene u crnom" su se uvile u crnu tkaninu, na koju su na kraju položile vijenac od bijelog cvijeća…
Vijesti / Svijet | 11. 07. 2021. u 09:04 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevladina organizacija "Žene u crnom" u subotu su održale akciju posvećenu žrtvama genocida u Srebrenici stajanjem u crnini, a na centralni beogradski trg - Trg Republike, došla je i grupa od oko 30 mlađih ljudi koji su uzvikivali "Srebrenica nije genocid".

Na performansu "Žene u crnom" su se uvile u crnu tkaninu, na koju su na kraju položile vijenac od bijelog cvijeća i kamen sa natpisom 8.372, što asocira na broj žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na kontra skupu, okupljeni su, pak, nosili zastave sa slikama Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici, i zastavu sa napisom "Vojska Republike Srpske" i "Nije bilo genocida". Oni su uzvikivali ime Ratka Mladića, zatim haškog osuđenika Radovana Karadžića i "Srpska Srbija, nikad Federacija".

Foto: Anadolija / Dva skupa u Beogradu

Istodobno, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) program obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici završilo je svjetlosnom projekcijom cvijeta „Sjećanje“ na Zagrebačkim fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), izjavio je kako se projekcija Cvijeta Srebrenice na zagrebačkim fontanama održava već niz godina uzastopno.

Svjetlosna projekcija cvijeta „Sjećanje“ održat će se i na Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11. srpnja 2021. od 21.00 do 23.00 sata.

Kopirati
Drag cursor here to close