Velike štete

Šumski požari opustošili Francusku

Početkom ovog tjedna šumski požar se proširio na 30 hektara šumskog zemljišta u regiji Var, izazivajući reakciju 300 vatrogasaca i sedam kanadera.
Vijesti / Svijet | 01. 08. 2019. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šumski požari opustošili su regiju jugoistočne Francuske, progutavši 4.400 hektara šume do sada u ovoj godini zbog sušne i tople ljetne sezone, javili su danas lokalni mediji.

U razdoblju siječanj – srpanj u ovoj godini plamena stihija progutala je 43,5 posto više šuma nego u kompletnoj 2018. tijekom koje je spaljeno 3.065 hektara, javila je informativna TV stanica BFM, pozivajući se na brojke iz državne baze podataka Promethee o šumskim požarima u jugoistočnim regijama.

Početkom ovog tjedna šumski požar se proširio na 30 hektara šumskog zemljišta u regiji Var, izazivajući reakciju 300 vatrogasaca i sedam kanadera, prenosi BHRT.

'' Suša i vremenski uvjeti povećali su rizik od šumskih požara. Naša budnost bit će maksimalna u predstojećim danima'', objavio je u tweetu francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner.

''Pozivam sviju da pokažu odgovornost, rizik je ekstreman'', piše on.

Šumski požari, koji su nerijetko podmetnuti, česti su tijekom ljetne sezone u južnoj Francuskoj, drugoj po značaju turističkoj destinaciji nakon prijestolnice Pariza.

Ekološki aktivisti upozorili su na veliki rizik od šumskih požara dok ljeto postaje toplije i sušnije uslijed globalnog zagrijavanja, ukoliko se ništa ne učini na suzbijanju emisije stakleničkih gasova, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close