Velika Britanija

Summit EU u Bruxellesu, glavna tema Brexita

Postizanje sporazuma o istupanju Velike Britanije iz Europske unije i dalje je moguće ovaj tjedan, izjavio je glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier.
Vijesti / Svijet | 17. 10. 2019. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bruxellesu će danas i sutra biti održan summit lidera EU na kojem će glavna tema biti Brexit, budući da se bliži 31. listopada, krajnji rok za izlazak Velike Britanije iz Unije.

Postizanje sporazuma o istupanju Velike Britanije iz Europske unije i dalje je moguće ovaj tjedan, izjavio je glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier.

Barnier je uoči sastanka ministara EU izjavio da je pravo vrijeme da Velika Britanija “dobre namjere pretvori u pravni tekst”.

Inače, na sastanku EU na razini ministara, Francuska je stavila veto na početak pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, navodeći da za to još nema uvjeta.

Osim toga, vlada u Parizu je pozvala na temeljnu reformu procesa pristupanja EU, kao uvjet za pristanak na buduće razgovore sa zemljama koje žele u EU. Za razliku od Nizozemske i Danske, Francuska nije htjela pristati ni na početak razgovora sa Sjevernom Makedonijom.

Predsjednik Vijeća EU Donald Tusk želi to pitanje staviTI na današnji dnevni red summita EU.

Johanes Hahn, komesar EU za proširenje, izrazio je nadu da će Francuska, Nizozemska i Danska na summitu EU ipak popustiti. Riječ je o ponovnom uspostavljanju kredibiliteta, rekao je Hahn, jer, i Sjeverna Makedonija i Albanija su uradile domaće zadatke.

Europska komisija je još 2018. potvrdila da su Albanija i Sjeverna Makedonija sprovele sve potrebne reforme za početak razgovora o pridruživanju. Države članice su od tada u dva navrata odlagale odluku o pokretanju pregovora zbog protivljenja pojedinih zemalja EU jer se odluke u ovoj oblasti moraju donositi jednoglasno.

Zemlje poput Njemačke strahuju da će se Albanija i Sjeverna Makedonija zbog ponovnog razočarenja sve više okrenuti zemljama poput Rusije, Kine ili Turske, te da će biti ugrožene reforme koje se tiču demokracije i vladavine zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close