''Radile'' palice

Sukobi demonstranata i policije nakon uhićenja katalonskih separatista

Više od 20 osoba je ozlijeđeno kada je policija upotrijebila palice kako bi držala demonstrante podalje od vladinih zgrada u Barceloni u petak navečer.
Vijesti / Svijet | 24. 03. 2018. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velike grupe demonstranata u španjolskoj regiji Kataloniji sukobile su se s policijom nakon najnovijih odluka Vrhovnog suda o postupcima protiv separatista.

Vrhovni sud u Madridu je naložio da još petero katalonskih čelnika bude zadržano u pritvoru bez mogućnosti puštanja uz kauciju, sve do početka suđenja zbog umiješanosti u ilegalni referendum o nezavisnosti koji je održan u listopadu prošle godine.

Ovaj sud je naredio da protiv 25 katalonskih čelnika bude pokrenut sudski postupak zbog pobune, pronevjere i nepoštivanja države, izvještava BBC. Ukoliko budu proglašeni krivim, mogli bi se suočiti s kaznama do 30 godina zatvora.

Više od 20 osoba je ozlijeđeno kada je policija upotrijebila palice kako bi držala demonstrante podalje od vladinih zgrada u Barceloni u petak navečer.

Prosvjedne skupove u petak navečer organizirala je jedna separatistička grupa prije nego što su objavljene sudske odluke.

Međutim, čini se da su ove odluke razljutile okupljene demonstrante, te su se oni sukobili s pripadnicima interventne policije koji su štitili zgrade španjolske vlade u Barceloni.

Oni su mahali zastavama i uzvikivali slogane o nezavisnosti, dok su neki od njih spaljivali slike sudije Vrhovnog suda i španjolskog kralja Felipea.

Demonstracije su organizirane i u drugim dijelovima Katalonije.

Kopirati
Drag cursor here to close