Turski ministar vanjskih poslova

Sukob u Libiji riješiti bez upotrebe vojne sile

Jedinstvo i solidarnost Libije trebali bi biti osigurani putem konferencije koju organizira Ujedinjene nacije, a ne vojnom intervencijom'', kazao je Mevlut Cavusoglu
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2019. u 21:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski ministar vanjskih poslova u utorak je izjavio da bi nedavna eskalacija sukoba u Libiji trebala biti riješena kroz dijalog bez upotrebe vojne sile.  

''Jedinstvo i solidarnost Libije trebali bi biti osigurani putem konferencije koju organizira Ujedinjene nacije, a ne vojnom intervencijom'', kazao je Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za medije s katarskim kolegom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al Thanijem, prenosi agencija Anadolija.  

Katarski zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova istakao je da je njegova zemlja protiv akcije snaga Khalife Haftara u Libiji, jer su one u suprotnosti s međunarodnim pravom. Također, Al Thani je kazao da Katar ulaže napore da podijeljene palestinske strane dođu do dogovora. 

Prošlog četvrtka Khalifa Haftar, vojni komandant sa sjedištem u istočnoj Libiji, pokrenuo je vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva. Međutim, nakon početnih uspjeha kampanja je u ponedjeljak izgubila zamah. 

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski predsjednik Muammar Gaddafi. 

Od tada oštre političke podjele u zemlji dovele su do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji s kojom je povezan Haftar i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Kopirati
Drag cursor here to close