U interesu pravde

Sudac Theodor Meron se povukao iz Karadžićevog predmeta

''Kako smjena ne bi utjecala na napredak žalbenog procesa, u interesu je pravde da se povučem iz ovog predmeta'', stoji u podnesku suca Theodora Merona.
Vijesti / Svijet | 27. 09. 2018. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudac Theodor Meron povukao se iz žalbenog postupka Radovanu Karadžiću nakon što je Obrana Karadžića zatražila od Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS) da ga smijeni iz žalbenog postupka zbog ''pristrasnosti''.

''Kako smjena ne bi utjecala na napredak žalbenog procesa, u interesu je pravde da se povučem iz ovog predmeta'', stoji u podnesku suca Theodora Merona.

Sudio bi nepristrano

Istaknuo je da je zahtjev Karadžićeve Obrane baziran na odluci Mehanizma o smjeni sudaca u žalbenom postupku u predmetu Ratka Mladića, te da je u suprotnosti s utvrđenom pravnom praksom i da šteti interesima Mehanizma.

Meron je istaknuo napredak u žalbenom postupku u Karadžićevom predmetu, naglasivši da bi nepristrano sudio u ovom predmetu. Prema drugom podnesku, suca Merona zamijenit će sudac Ivo Nelson de Caires Batista Rosa, priopćio je BIRN.

Karadžićev odvjetnik Peter Robinson je u podnesku od 26. rujna naveo da predsjednik MMKS-a Theodor Meron ne bi smio ostati član Žalbenog vijeća s obzirom da je u prethodnim postupcima u Haagu donosio određene zaključke u vezi s Karadžićem i zločinima počinjenim u Srebrenici, Sarajevu i općinama u BiH.

Prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), na koju su žalbe uložile i Obrana i haški tužitelji, Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranja stanovništva Sarajeva i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Presuda krajem godine

Prvostupanjsko vijeće oslobodilo je Karadžića optužbe za genocid u još sedam bosanskohercegovačkih općina. Karadžić je žalbom zatražio da prvostepena presuda bude poništena zbog proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenih činjenica, te da mu bude suđeno ponovo. Tužitelji su u svojoj žalbi zatražili da Karadžić bude osuđen i za genocid 1992. i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Presuda je trebala biti izrečena krajem ove godine.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove je ranije ovog mjeseca prihvatio zahtjev Obrane Ratka Mladića da se iz Žalbenog vijeća zbog pristranosti isključi troje sudaca – među kojima i Meron. Kako je navedeno u odluci na koju su se žalili haški tužitelji, suci Meron, Daqun Liu i Carmel Agius su prethodno donosili određene zaključke u vezi s Mladićem, zbog čega nisu nepristrani.

Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranja stanovništva Sarajeva i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Žalbeni postupak je u tijeku, a presuda bi trebala biti izrečena naredne godine.

Kopirati
Drag cursor here to close