Pravda!

Sudan: Tisuće prosvjednika na drugu obljetnicu pobune protiv al-Bašira

Prema procjenama novinara agencije France presse u zemlji se okupilo više tisuća prosvjednika.
Vijesti / Svijet | 19. 12. 2020. u 20:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezadovoljni zbog izostanka promjena u svakodnevnom životu, tisuće većinom mladih prosvjednika izašle su u subotu na ulice nekoliko gradova u Sudanu, na drugu obljetnicu početka pobune protiv svrgnutog autokrata Omara al-Bašira.

Prosvjednici su se uputili prema predsjedničkoj palači u Khartumu, uz povike "Pravda, pravda", "Pad i točka", ističući sudanske zastave i fotografije "mučenika" ubijenih tijekom prosvjeda 2019.

Ponavljali su parole iz revolucije dok su neki vikali "narod želi pad režima", uzvik s demonstracija Arapskog proljeća.

Prema procjenama novinara agencije France presse u zemlji se okupilo više tisuća prosvjednika.

Stotine Sudanaca su 19. prosinca 2018. počele prosvjedovati u nekoliko gradova nakon vladine odluke o utrostručenju cijene kruha usred gospodarske krize. Taj pokret je prerastao u pobunu kojom je 11. travnja 2019. vojska svrgnula predsjednika Omara al-Bašira, nakon 30 godina vladavine.

Nakon što je u kolovozu postignut dogovor između vojske i vođa oporbe, zemlju vodi prijelazna vlada s civilnim premijerom i Suverenim vijećem koje sačinjavaju civili i vojnici.

U subotu su blizu zračne luke prosvjednici istaknuli plakat s prekriženom fotografijom premijera Abdalaha Hamdoka i porukom "Odlazi".

Unatoč nedavnoj objavi Sjedinjenih Država o službenom povlačenju Sudana s američke crne liste zemalja koje podržavaju terorizam, socijalno-ekonomsku krizu pojačava epidemija koronavirusa, galopirajuća inflacija i ogroman dug, javlja Hina. Uz to još nisu pokrenuti procesi protiv odgovornih za represiju tijekom pobune.

Kopirati
Drag cursor here to close