Privremeno

Sudac blokirao Trumpovu odluku o povratu tražitelja azila u Meksiko

Američki sudac u ponedjeljak je privremeno stavio van snage odluku administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa o povratku tražitelja azila u Meksiko.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2019. u 09:19 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trumpova administracija poručila je prošlog tjedna da je planirala proširiti program kako bi poslala migrante u Meksiko da tamo čekaju na ročište o njihovu zahtjevu za azilom

Američki sudac u ponedjeljak je privremeno stavio van snage odluku administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa o povratku tražitelja azila u Meksiko gdje bi trebali čekati rješenje svojeg slučaja čime je zaustavio program koji je vlada planirala proširiti kako bi zaustavila navalu migranata.

Odluka američkog okružnog suca Richarda Seeborga u San Franciscu stupa na snagu u petak i privremena blokada bit će primijenjena diljem SAD-a.

U kasnonoćnom tweetu, Donald Trump je napisao: "Okružni sudac je upravo odlučio da je Meksiko previše opasan za migrante. To nije fer za SAD. OVO JE VAN KONTROLE".

Program se počeo primjenjivati u siječnju te je za cilj imao usporiti sve veći priljev migranata, od kojih su mnoge obitelji iz Središnje Amerike pristigle u najvećem migrantskom valu u posljednjem desetljeću, javlja Hina.

Trumpova administracija poručila je prošlog tjedna da je planirala proširiti program kako bi poslala migrante u Meksiko da tamo čekaju na ročište o njihovu zahtjevu za azilom. Program ima naziv Protokol zaštite migranata (MPP).

Vlada tvrdi da je MPP potreban jer mnogi tražitelji azila provode godine živeći u SAD-u te se nikada ne pojavljuju na saslušanju na sudu prije nego im je odbijen azil te imigracijski sudac naredi njihovu deportaciju.

Sudac Seeborg je rekao kako toj odluci manjka zaštita za migrante od opasnosti za njihov život ili slobodu.

Podaci ministarstva pravosuđa pokazali su da se većina migranta ipak pojavi na svojem saslušanju, iako su posljednjih godina u porastu sudske odluke o azilima donesene u odsutnosti tražitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close