Europa se priprema

Stvara se nova vojska

I Italija, koja je trenutno izvan grupe zemalja koje podržavaju inicijativu, također, razmatra mogućnost da se pridruži.
Vijesti / Svijet | 25. 06. 2018. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko zemalja članica EU poduzeće formalne korake k stvaranju europske inicijative za intervencije, zajedničkih vojnih snaga, čija će uloga biti odgovor na prirodne katastrofe, intervencije prilikom kriza ili evakuacija Europljana, javili su francuski mediji.

Francuska ministrica obrane Florence Parly izjavila je da će Francuska, Njemačka, Belgija, Velika Britanija, Danska, Nizozemska, Estonija, Španjolska i Portugal potpisati pismo namjere za stvaranje zajedničkih vojnih snaga za intervencije.

Neimenovani izvor blizak francuskom ministru obrane rekao je da je cilj inicijative "zajedničko planiranje rada tijekom kriznih situacija koje bi potencijalno mogle da ugroze europsku sigurnost", javio je AFP.

Sputnik podsjeća da u EU, u principu, postoje pojedine taktičke grupe za intervencije, ali da one nikada nisu korištene.

S obzirom na to da će inicijativa ostati odvojena od drugih programa EU na polju obrane, Velika Britanija, koja se oduvijek protivila ideji "vojske EU", moći će biti dio takvih snaga i nakon što napusti Uniju.

"Ovo je, očigledno, inicijativa koja dozvoljava udruživanje pojedinih zemalja van EU. Velika Britanija podržava to, jer želi da održi saradnju s Europom i dalje od bilateralnih odnosa", rekla je Parly.

Dodala je i Italija, koja je trenutno izvan grupe zemalja koje podržavaju inicijativu, također, razmatra mogućnost da se pridruži.

Inicijativu o formiranju europskih snaga za intervencije pokrenuo je predsjednik Francuske Emanuel Macron u rujnu prošle godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close