Stručnjacima UN-a u Mađarskoj zabranili da uđu u kampove za migrante

Ovaj korak označava novo pogoršanje odnosa između Mađarske i UN-a
Vijesti / Svijet | 16. 11. 2018. u 13:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Tim stručnjaka Ujedinjenih nacija za ljudska prava prekinuo je posjetu Mađarskoj, navodeći da im je nezakonito bilo zabranjeno da uđu u kampove za migrante na južnoj granici te zemlje. 

Ovaj korak označava novo pogoršanje odnosa između Mađarske i UN-a kojeg Budimpešta optužuje da širi  laži o Mađarskoj i za proimigracionu pristrasnost, prenosi Reuters. 

"Stručnjaci za ljudska prava UN-a preduzeli su korak bez presedana obustavljajući službenu posjetu Mađarskoj nakon što im je odbijen pristup 'graničnim zonama' Reske i Tompa na granici sa Srbijom", priopćio je u četvrtak UN. 

Mađarska vlada nije odmah komentirala ovu vijest. 

Mađarska, koja  je na jugoistoku Europske unije, zauzela je tvrdokoran stav prema imigracijama pod desničarskim vodstvom premijera Viktora Orbana, navodi Reuters. 

Njegova vlada je, podsjeća  isti izvor, na svojoj južnoj granici podigla žičanu ogradu u svijetlu migrantske krize 2015. godine kada je više od milijun imigranata pristiglo u Europu, a stotine i tisuće njih ulazilo i prelazilo preko Mađarske. 

UN podsjeća na međunarodni sporazum koji podrazumijeva i osigurava pristup stručnjaka svim osobama koje se nalaze u pritvoru. 

Kopirati
Drag cursor here to close