Posljedica snažnih oborina

Strašne posljedice nevremena u Njemačkoj, broj mrtvih raste

Policija u Koblenzu je priopćila kako se broj mrtvih u oblasti Eifel, gdje je nabujala rijeka Ahr noćas srušila šest kuća, popeo na 18.
Vijesti / Svijet | 15. 07. 2021. u 18:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj poginulih u poplavama koje su noćas pogodile velike dijelove zapadne Njemačke popeo se na 33, a ovaj broj bi mogao porasti s obzirom na to da se još uvijek nekoliko desetaka osoba smatra nestalima.

Foto:AFP / Strašne posljedice nevremena u Njemačkoj

Policija u Koblenzu je priopćila kako se broj mrtvih u oblasti Eifel, gdje je nabujala rijeka Ahr noćas srušila šest kuća, popeo na 18. Time se ukupni broj poginulih u noćašnjim bujicama u saveznim pokrajinama Porajnje – Falačka i Sjeverna Rajna – Vestfalija popeo na 33.

Noć na krovovima kuća

Mnogi dijelovi zapadne Njemačke su nakon žestokog nevremena i obilnih padalina u noći sa srijede na četvrtak još uvijek odsječeni od ostatka svijeta.

Najteže je pogođena brdska oblast Eifel na granici s Belgijom i Luksemburgom, gdje su noćas također zabilježene poplave i izlijevanje rijeka.

Foto:AFP / Strašne posljedice nevremena u Njemačkoj

Samo u okrugu Ahrweiler je u potpunosti uništeno preko 100 stambenih objekata. Preko 100 osoba je noć provelo na krovovima svojih kuća a neki još uvijek čekaju na evakuaciju.

“Ovakvu katastrofu još nismo doživjeli”, rekla je premijerka savezne pokrajine Porajnje – Falačka nakon izvanredne sjednice vlade u Mainzu.

Armin Laschet, premijer najmnogoljudnije savezne pokrajine Sjeverne Rajne – Vestfalije i mogući nasljednik Angele Merkel na kancelarskoj funkciji rekao je prilikom obilaska područja pogođenih poplavama kako je potrebno ubrzati mjere za zaštitu klime.

Foto:AFP / Strašne posljedice nevremena u Njemačkoj

Kritičari su Laschetu, koji je ujedno i predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU), do sada predbacivali da temi borbe protiv klimatskih promjena pridaje premalo pozornosti.

Laschet je istodobno rekao kako ovu prirodnu katastrofu neće usred predizborne kampanje zloupotrijebiti u predizborne svrhe.

“Sada atraktivne slike nisu važne: situacija je ozbiljna”, rekao je Laschet koji na parlamentarne izbore krajem rujna izlazi kao demokršćanski kancelarski kandidat.

Klimatske promjene

Tijekom  velikih poplava 2002.u Saskoj tadašnji kancelar Gerhard Schroeder je, prema procjeni analitičara, nekoliko tjedana uoči parlamentarnih izbora pridobio naklonost birača koja mu je nedostajala za ponovnu pobjedu.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je također klimatske promjene naveo kao uzročnika sve češćih nevremena u Njemačkoj.

“Ove ekstremne situacije s vremenom su posljedica klimatskih promjena”, rekao je političar Kršćansko-socijalne unije (CSU). On je naglasio da se Njemačka mora bolje pripremiti na katastrofa ovakvih razmjera.

Foto:AFP / Strašne posljedice nevremena u Njemačkoj

“Mi se moramo bolje pripremiti a to vrijedi i za poplave”, rekao je Seehofer i dodao kako trenutno preko 2.000 pripadnika civilne zaštite pomaže u otklanjanju šteta koje su nanijele rijeke koje su se izlile iz korita.

Šokiranost noćašnjom katastrofom na zapadu Njemačke je preko svog glasnogovornika izrazila i kancelarka Angela Merkel koje se nalazi u posjetu Washingtonu, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close