Atena

Stotine tisuća Grka na masovnom prosvjedu zbog imena Makedonije

Organizatori, koji se nadaju dolasku milijun ljudi, na trgu su podigli ogromnu zastavu Grčke.
Vijesti / Svijet | 04. 02. 2018. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U središtu Atene počeo je prosvjed protiv protencijalnog kompromisa oko imena Makedonije, a organizatori se nadaju da će se na središnjem trgu okupiti milijun ljudi.

Stotine autobusa iz cijele zemlje doputovalo je u grčku prijestolnicu, a pristigli su i mnogobrojni stanovnici okolnih grčkih otoka.

U središtu grada obustavljen je promet, a tri metro postjae su zatvorene.

Uzvikujući parole poput "Makedonija pripada Grčkoj" desetine tisuća demonstranata okupilo se na središnjem Trgu Syntagma, mašući zastavama Zvijezde iz Vergine, simbola grčke antičke Kraljevine Makedonije.

Organizatori, koji se nadaju dolasku milijun ljudi, na trgu su podigli ogromnu zastavu Grčke.

"Pokušavamo pokazati političarima da ne smiju odustati od imena Makedonija", kazao je jedan od sudionika prosvjeda.

Istovremeno, oko 700 ljevičara i anarhista organiziralo je u blizini središnjeg trga kontra-skup, noseći transparente kojima pozivaju na balkansko jedinstvo.

Brojni pripadnici policije raspoređeni su na prosvjednim skupovima kako bi spriječili eventualne sukobe.

Pregovori između Atene i Skoplja o izmjeni imena Makedonije izazvali su nezadovoljstvo među velikim brojem grčkog stanovništva koje se protivi upotrebi riječi "Makedonija" u nazivu bivše jugoslovenske republike, zbog sjeverne grčke regije sa istim nazivom.

Sličan skup organiziran je i prošlog mjeseca u grčkom gradu Solunu, kada je stotine tisuća Grka prosvjedovalo protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rješenju.

Atenna i Skoplje su se saglasili da pod pokroviteljstvom UN-a pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum u sporu koji od 1991. godine koči put Makedonije ka NATO-u i EU.

Kopirati
Drag cursor here to close