Tko je kriv?

Stoltenberg: Plan NATO-a bila je izgradnja afganistanske države

On je za talibansko preuzimanje vlasti okrivio ''neuspjehe afganistanskog rukovodstva''.
Vijesti / Svijet | 17. 08. 2021. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik NATO–a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak da je sada glavni fokus vojnog saveza da evakuira ljude te da je kolaps afganistanske vlade bio ''iznenadan''.

Stoltenberg je pozvao talibane da organiziraju odlazak svih koji žele napustiti Afganistan i kazao da je zapadni vojni savez pristao poslati dodatne zrakoplove u Kabul za evakuaciju.

Naglašavajući da je uvijek bio svjestan rizika da bi talibani mogli ponovno preuzeti kontrolu nad Afganistanom, Stoltenberg je kazao da je NATO iznenađen propašću vlade u Kabulu.

On je za talibansko preuzimanje vlasti okrivio ''neuspjehe afganistanskog rukovodstva''.

''Oni koji se sada nalaze na vlasti imaju odgovornost da osiguraju da međunarodni teroristi ne dobiju utočište u Afganistanu'', izjavio je on novinarima u Bruxellesu.

''Jedan dio afganistanskih snaga sigurnosti hrabro se borio. Oni, međutim, nisu bili u stanju da zaštite zemlju, jer na kraju afganistansko čelništvo nije uspjelo da se suprotstavi talibanima i da ostvari mirno rješenje sukoba koje Afganistanci očajnički žele'', kazao je.

Istaknuo je da je plan bio da se izgradi afganistanska država, "ne da ostanemo tamo zauvijek".

Čelnik NATO-a također je kazao da će svijet posmatrati situaciju i da mora nastaviti da podržava stabilan i miroljubivi Afganistan, dodajući da oni koji su sada osvojili vlast trebaju osigurati da međunarodni teroristi ne pronađu utočište u toj zemlji, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close