Kosovo i Rusija

Steže se obruč oko Srbije

Američki dužnosnik ide i korak dalje, zaprijetivši sankcijama ako Srbija nabavi moćne ruske sustave S-400.
Vijesti / Svijet | 04. 11. 2019. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Oko Srbije se steže obruč novih pritisaka, ucjena, pa čak i prijetnji sankcijama, s ciljem da Beograd prizna neovisnost lažne države Kosova, a jedan od razloga za pritiske je i sukob unutar američke administracije u Washingtonu'', ocjenjuju beogradski mediji.

Srna prenosi kako Večernje novosti navode da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Matthew Palmer učinio paradoksalan pokušaj u Prištini - da Srbiji, u zamjenu za priznanje samoproglašenog Kosova kao "mrkvu" ponudi ulazak u EU, čija su vrata za prijem novih članica zatvorena na neodređeno vrijeme.

Korak dalje

Kako ističe list, američki dužnosnik ide i korak dalje, zaprijetivši sankcijama ako Srbija nabavi moćne ruske sustave S-400.

''Jesu li oštre poruke Palmera, kojeg je imenovao State Department, samo eho stavova američke 'duboke države' u kojoj su i dalje utjecajni pokrovitelji kosovske i bit će jasnije nakon susreta Vučića s Richardom Grenellom, specijalnim izaslanikom predsjednika Donalda Trumpa'', navodi list.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocjenjuje da Palmer pokušava stegnuti obruč oko Srbije, ali smatra da će se ispostaviti da je to stezanje bilo samo pozersko.

"Važno je što između Palmera, koji je izaslanik State Departamenta, i Grenella, izaslanika Bijele kuće, svakako postoje različite ideje u vezi s Kosovom. Ne očekujem da će Trump vršiti veliki pritisak na Srbiju", kaže Anđelković.

Diplomat Zoran Milivojević u Palmerovom nastupu u Prištini vidi težnje u Washingtonu da se što prije zatvori kosovsko pitanje.

"Prema tome kako je Palmer govorio treba računati na to da će Amerika imati razumijevanje za maksimalističke zahtjeve Prištine, što našu zemlju dovodi u delikatnu situaciju. Ozbiljne su i Palmerove prijetnje stopiranjem članstva u EU, jer nagovještavaju da bi to moglo postati značajan dio politike SAD, koja može preko određenih mehanizama utjecati na Bruxelles", rekao je Milivojević.

Tri razloga

Blic piše kako su zabrinutost zbog postavljanja i najave nabavke ruskog naoružanja, loši potezi EU, među kojima odbijanje Bruxellesa da odredi datum početka pregovora Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, kao i sukob unutar američke administracije u Washingtonu , tri razloga zbog kojih SAD pritišću Srbiju.

"Palmerov najveći problem je Grenell. Sada je to praktično nadmetanje između njih dvojice, odnosno između administracije - State Departmenta koji predstavlja on, i Bijele kuće, to jest Grenela, koji je Trumpov čovjek, tko će više uraditi po pitanju Kosova", rekao je listu izvor iz diplomatskih krugova u Washingtonu.

On upozorava da se pritisci na Srbiju tek mogu očekivati.

"Promjenu smjera i pojačani pritisak možemo vidjeti u posljednjih nekoliko tjedana, što se poklopilo s Grenellovim imenovanjem, a potom i s njegovom prvom službenom posjetom ovoj regiji. Palmer je, usprkos tome što je u javnosti izgledalo drugačije, teško podnio kad je Trump imenovao Grenella i sada se natječe s njim tko će biti rigorozniji", kaže sugovornik lista.

Pozivajući se na izvor u Berlinu, list piše da Grenel planira pozbati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da sluša obraćanje američkog državnog tajnika Mikea Pompea ovog tjedna u Berlinu, na forumu posvećenom miru i stabilnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close