Svi moraju biti oprezni

Stefanović: Jedna iskra na Kosovu može napraviti katastrofu u regiji

Stefanović je rekao da dužnosnici Srbije ovu činjenicu stalno ističu u razgovoru sa strancima, ukazujući da svi moraju biti oprezni
Vijesti / Svijet | 24. 03. 2019. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović upozorio je da je sigurnosna situacija na Kosovu složena i da jedna iskra od nekoga tko je neodgovoran može da napravi katastrofu, ne samo na teritoriji Srbije, već čitave regije.

Stefanović je rekao da dužnosnici Srbije ovu činjenicu stalno ističu u razgovoru sa strancima, ukazujući da svi moraju biti oprezni, piše Srna.

"Nažalost, najnoviji pokušaji organizacije i angažiranje specijalnih postrojbi policije kosovskih struktura i takozvane vojske i njihovo naoružavanje ne idu u prilog stabilizaciji i miru. Mi tražimo da razgovorom rješavamo probleme", rekao je Stefanović za "Politiku".

On kaže da upadi tih jedinica u stanove i uhićenja ljudi, pljenidba robe i hrane iz centralne Srbije pokazuje da se Srbima ništa dobro ne događa na Kosovu i Metohiji i da s pravom strepe svakog dana.

"Naravno da moramo biti spremni da zaštitimo srpsko stanovništvo da se ne dogodio novi pogrom, masovni egzodus i ubijanje...Naš posao je da pokušamo sve što možemo da ne dođe do sukoba i eskalacije nasilja", rekao je Stefanović.

On je dodao da zato moli svijet da razumije zahtjev Srbije da međunarodna zajednica bude više angažirana i da ne dozvoli da jedna nepromišljena reakcija, koja može doći od strane kosovskih Albanaca, uvuče regiju u trajnu nestabilnost.

"Ako EU želi da ovaj prostor bude integriran u veću europsku obitelj, mora preuzeti ozbiljniju ulogu i odgovornost", konstatirao je Stefanović.

Kopirati
Drag cursor here to close