Rezultati Ankete

Staljin u Rusiji popularniji i od Putina

Anketa je također pokazala da se mišljenje o neopravdanosti ljudskih žrtava koje je sovjetski narod imao u vrijeme Staljinovog doba postupno smanjuje.
Vijesti / Svijet | 17. 04. 2019. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj Rusa koji pozitivno ocenjuju ulogu Josifa Staljina u povijesti zemlje dostigao je rekord, pokazuje anketa koju je objavio ruski nezavisni Levada centar.

Tako se izjasnilo čak 70 posto Rusa u istraživanju provedenom u ožujku, dok je njegovu ulogu negativno ocijenilo 19 posto.Pozitivan odnos prema Staljinu ima 51 posto anketiranih, od kojih 41 posto oseća poštovanje, što je maksimum od 2001. godine. Negativan odnos ima 14 posto, a 26 posto nema nikakav stav.

Skoro polovica anketiranih (46 posto) smatra da su zločini u Staljinovo doba bili opravdani "velikim rezultatima i ciljevima", a 45 posto se izjasnilo da se ljudske žrtve ne mogu ničim opravdati. 

Levada centar navodi da pozitivna osećanja prema Staljinu nemaju samo pristalice Komunističke partije Rusije.

Rezultati su pokazali da oni koji su na prethodnim predsedničkim izborima glasovali za kandidata te stranke pokazali "oduševljenje", "poštovanje" i "simpatiju" prema Staljinu, u istoj mjeri kao i oni koji su glasovali za predsednika Vladimira Putina.

Anketa je također pokazala da se mišljenje o neopravdanosti ljudskih žrtava koje je sovjetski narod imao u vrijeme Staljinovog doba postupno smanjuje, javljaju agencije.

Levada navodi da, čak suprotno, dio anketiranih koji može da opravda ljudske gubitke iz tog razdoblja raste: ove godine se tako izjasnilo 46 posto, dok je takvih prošle godine bilo 36 posto, a 2017. godine 27 posto.

Istraživanje je provedeno od 21. do 27. ožujka ove godine na reprezentativnom uzorku, a statistička greška ne prelazi 3,4 posto, naveo je Levada centar.

Kopirati
Drag cursor here to close