KGB škola

Šta su ruski agenti radili u Libiji

Vlada Libije otkrila je kakve su aktivnosti imali ruski agenti Maxim Shogali i Samer Suefan, koji su ranije uhvaćeni na teritoriju Libije.
Vijesti / Svijet | 07. 06. 2020. u 16:42 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Libije otkrila je kakve su aktivnosti imali ruski agenti Maxim Shogali i Samer Suefan, koji su ranije uhvaćeni na teritoriju Libije.

U priopćenju medijskog centra operacije "Vulkan bijesa" pri libijskoj vladi, navodi se da su dvojica agenata radila u kompaniji "Vlevsky Astrov", čiji je vlasnik Jevgenij Prevegon te kako su slali izvještaje u bazu o vojnoj i ekonomskoj situaciji u Libiji.

Navedeno je također kako je utvrđeno da su agenti u više navrata imali susrete sa Sefulislamom Gaddafijem, za kojim traga libijsko pravosuđe.

Istaknuto je i to kako je kompanija "Vlevsky Astrov" radila na tome da na eventualnim izborima u Libiji pobjede imena bliska Rusiji.

"Istragom je utvrđeno da su spomenutoj dvojici agenata pomagala druga dvojica agenata po imenima Aleksandar Prokofjev i Konstantin Aleksandar. Organizirali su lažne pečate za obavljanje financijskih transakcija. Počeli su angažirati Libijce da utječu na izbore koji će se održati u narednim danima i prikupljaju informacije", istaknuto je u priopćenju.

Na osnovu mobilnih telefona, laptopa i zaplijenjenih dokumenata ustanovljeno je da su agenti radili na formiranju ruske vojne baze u Libiji, onemogućavanju SAD-a da uspostavi svoju bazu te kontroliranju libijske naftne i plinske industrije.

Dvojica agenata uhvaćena su u sršnju 2019. godine u akciji snaga sigurnosti Libije.

Kopirati
Drag cursor here to close