Zatvorena birališta, uz manje incidente

Izbori na Kosovu: Slaba izlasnost, Srbi proglasili pobjedu, policija zaplijenila bombe...

Ukupna izlaznost na Kosovu bila je 44,19 posto, a pravo glasa na ovim lokalnim izborima imalo je 1.890.952 birača.
Vijesti / Svijet | 22. 10. 2017. u 23:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpska lista, koju podržava službeni Beograd, osvojila je apsolutnu pobjedu u svih deset općina sa srpskom većinom na današnjim lokalnim izborima na Kosvovu i Metohiji, prema preliminarni rezultatima iz Izbornog stožera Srpske liste.

Novi-stari gradonačenici su Bratsilav Nikolić u Štrpcu, Svetislav Ivanović u Novom Brdu, Vučina Janković u Zvečanu, Goran Rakić u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i Stevan Vulović u Zubinom Potoku.

Novi gradonačelnici sa Srpske liste su Vladica Aritonović u Ranilugu, Srđan Popović u Gračanici, Zoran Todić u Leposaviću i Dragan Petković u Partešu.

Prema podacima iz Izbornog stožera Srpske liste, u Klokotu će se održati drugi krug izbora, pošto nijedan od dvojice kandidata nije osvojio natpolovičnu većnu glasova.

Izlaznost u općinama sa srpskom većinom iznosila je u sjvernoj Kosovskoj Mitrovici 39,57 posto, Partešu 54,23, Ranilugu 55,16, Gračanici 41,66, Zubinom Potoku 42,78, Štrpcu 57,63, Novom Brdu 57,43, Klokotu 63,23 i u Leposaviću 50,04, priopćilo je središnje izborno povjerenstvo.

Inače, na Kosovu su u 19 sati zatvorena birališta na kojima su građani s pravom glasa birali novu lokalnu vlast. Izbori su uglavnom protekli mirno, ali su zabilježene i nepravilnosti.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva objavljenim na stranici te organizacije, do 19 sati sati na Kosovu je glasovalo oko 43 posto upisanih birača. Podaci mreže nevladinih organizacija “Demokracija na djelu” ukazuju da je do 16 sati svoj glas iskoristilo 32.68 posto birača, što je oko 618.000 birača. Gotovo 1,9 milijuna građana imalo je pravo glasa, a biraju se novi predsjednici općina, kao i vijećnici općinskih vijeća, koji će voditi lokalne vlasti u sljedeće četiri godine.

Iako je proces uglavnom protekao mirno bilo je i manjih nepravilnosti i incidenata.

Promatrači “Demokracije na djelu” su izvjestili da je bilo pokušaja glasovanja više od jednog puta u 86 slučajeva, obiteljskog glasovanja u 3.060 slučajeva širom Kosova, a bilo je i problema sa biračkim popisima, točnije glasači u 511 slučaju nisu mogli pronaći svoje ime na popisu.

Tijekom dana su na graničnom prelazu Jarinje na severu Kosova, u jednom autobusu pronađene dvije ručne bombe i dva električna detonatora, koji su sigurno deaktivirani.

Besim Hoti, zamjenik direktora Policije Kosova za regiju sjevera u izjavi za Anadoliju potvrdio je da su eksplozivne naprave pronađene u rutinskoj kontroli autobusa, koji je iz Srbije ulazio na Kosovo i da su zadržane tri osobe.

Danas se na Kosovu glasovalo u 899 biračkih centara sa 2.505 biračkih mjesta. Na lokalnim izborima natječe se 91 politički subjekt, među kojima je jedna koalicija, 35 političkih stranaka, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

Lokalne izbore nadgledalo je više od 33.000 promatrača, koji predstavljaju političke subjekte, nevladine organizacije, međunarodne organizacije, veleposlanstva, te domaće i strane medije.

Kopirati
Drag cursor here to close