Vojska

Srbijanski T-84 bit će moderniji

Bazira se na razvoju i integraciji komponenata u domaćim kapacitetima, uz uvoz komponenata koje se ne mogu realizirati kod nas i njihovoj integraciji u domaćim kapacitetima.
Vijesti / Svijet | 02. 09. 2020. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru modernizacije srbijanske Kopnene vojske posebna pažnja posvećena je modernizaciji tenka M-84, sredstvu koje je najmasovnije u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije, priopćeno je iz Ministarstva obrane Srbije.

Tehnički remontni zavod Čačak je nositelj modernizacije ovog tenka, a kroz taj zadatak osuvremenjuje i svoje kapacitete i opremu i pomaže Vojnotehničkom institutu u realizaciji projekta, prenosi Tanjug.

Imajući u vidu potencijale platforme tenka M-84, realizacija modernizacije odvija se u dvije faze - u prvoj modernizira devet podsustava, a u drugoj fazi još 12, čime se praktično svi vitalni podsustavi osuvremenjuju novim tehnologijama.

Bazira se na razvoju i integraciji komponenata u domaćim kapacitetima, uz uvoz komponenata koje se ne mogu realizirati kod nas i njihovoj integraciji u domaćim kapacitetima.

Prilikom definiranja idejnog rješenja, kako je ukazano, težilo se sustavnom rješenju s primjenom što većeg učešća sklopova i dijelova koji se nalaze u sredstvima usvojenim u naoružanju i vojnoj opremi ili su u fazi verifikacijskih ispitivanja i usvajanja, sa što manjim doradama na sredstvu i što većoj kompatibilnosti i zamjenljivosti dijelova, prihvatljivoj cijeni, minimalnim investicijama i maksimalnoj pogodnosti za održavanje.

Tenkovi M-84 nulte serije izrađeni su 1984. godine.

Ministarstvo dobrane Srbije podsjeća da su na tenkovima proizvedenim od 1988. do 1991. godine ugrađeni jači motori, te da su primijenjena poboljšanja oklopne zaštite preuzeta s tenka T-72M1.

S obzirom na to da od 1991. godine ništa nije rađeno po pitanju modernizacije tenka M-84, ovo je veliki uspjeh i ogroman iskorak u opremanju oklopnih jedinica i Kopnene vojske u cjelini, napominje se u priopćenju srbijanske vojske.

Kopirati
Drag cursor here to close