Plasiranje lažnih informacija: Srbija zajedno s Rusijom priprema akcije destabilizacije regije
Večernje novosti optužuju bh. sigurnosnu službu

Plasiranje lažnih informacija: Srbija zajedno s Rusijom priprema akcije destabilizacije regije

Vijesti / Svijet | 03. 07. 2020. u 13:25 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema pisanju beogradskog lista Večernje novosti, obavještajci BiH namjeravaju da plasiranjem lažnih informacija optuže Srbiju da zajedno s Rusijom priprema akcije destabilizacije regije.

Do ove informacije, prema saznanjima Novosti, došli su pripadnici srpskih obavještajnih službi koji su o tom planu usmjerenom protiv Srbije obavijestili i državni vrh.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH pripremila je dokument namijenjen stranim službama s kojima surađuje, koji govori o navodnim obavještajnim aktivnostima Ruske Federacije na prostoru Srbije, navodi ovaj list.

Dalje se dodaje da, prema tom dokumentu, pripadnici vojnoobavještajnih snaga Rusije, navodno, na poligonima srpske vojske obučavaju suradnike s Kosova i Metohije, iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske, za destabilizaciju prilika na prostoru zapadnog Balkana.

Navodno, obuka obično traje 15 dana i provodi se uz odobrenje državnog i vojnog vrha i logističku podršku Vojske Srbije, a instruktori su isključivo pripadnici ruske obavještajne službe. Navodi se kako je tijekom prošle godine obuka organizirana u više navrata i da bi ovog mjeseca trebalo da bude održana na poligonu Peskovi kod Požarevca.

''Sadržaj dokumenta implicira da su cilj "destabilizacije" zapravo prije svega Kosovo i Metohija i Bosna i Hercegovina'', navodi izvor Novosti.

Isti sugovornik objašnjava da je jedan od prioriteta OBA praćenje aktivnosti Ruske Federacije u BiH, ali i na prostoru čitavog Balkana:

''Ovim dokumentom ta agencija vjerojatno pokušava da se nametne kao kredibilan partner stranim službama u praćenju i sprečavanju prodora ruskog utjecaja. Ipak, ovaj pokušaj plasiranja lažnih informacija teško da će naići na uspjeh budući da bilo koja ozbiljna služba može lako da provjeri njihovu vjerodostojnost''.

Praćenje tzv. malignog utjecaja Rusije, jeste jedna od glavnih preokupacija zapadnih obavještajnih agencija u ovoj regiji. Reagira se na svaku aktivnost povezanu s ruskom državom, a jedna od "dežurnih" tema jeste Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, koji je na Zapadu proglašen za špijunski centar.

Ruskom timu za dezinfekciju nije bio dozvoljen ulaz u BiH

Nedavno je čak i dolazak pripadnika ruske vojske u Srbiju i Republiku Srpsku, gdje su pomagali u dezinfekciji objekata na početku epidemije virusa korona, izazvao probleme.

Početkom svibnja timu ruskih vojnih stručnjaka nije dozvoljeno ni da uđu u BiH, gdje je, na poziv predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Dragana Čovića, trebalo da dezinficira SKB u Mostaru.

Umirovljeni časnik KOS Ljuban Karan kaže da je OBA trebalo da bude zajednička služba za oba entiteta, ali da od samog formiranja ona to nije bila.

''To je posebno došlo do izražaja u posljednje dvije godine, kada OBA radi isključivo protiv Republike Srpske i Srbije. Bilo je čak i afera i pokušaja prisluškivanja političara i novinara, ne samo u Srpskoj, već i u Srbiji. Međutim, oni to ne rade ni po svojoj ideji, ni uz svoju logistiku. OBA je, zapravo, ekspozitura britanske službe MI-6 i to je nešto što se već dugo zna. Britanci nastoje da prikažu kako se, navodno, bore protiv "ruskog malignog utjecaja", što je obična izmišljotina. "Maligni utjecaj" je samo opravdanje da bi sprovodili ofenzivna djelovanja prema Srbiji i Republici Srpskoj'', ističe Karan.

Karan kaže da postoji neka vrsta udruženja obavještajnih službi članica NATO u kojem glavnu riječ vode MI-6 i CIA, koje koordiniraju radom balkanskih agencija koje su pod njihovim utjecajem i organiziraju podjelu posla.

''OBA je u toj raspodjeli dobila zadatak destabilizacije Republike Srpske i Srbije. Njihove optužbe da netko ovdje obučava kadrove za potrebe Rusije čista su izmišljotina. Slično kao što je crnogorski državni vrh svojevremeno inscenirao kako je nekakav prekupac na pijaci navodno vrhunski ruski agent koji je planirao atentat na Mila Đukanovića. Takve akcije postale su prozirne i teško nekoga mogu da prevare'', zaključuje Karan.

Operacije Britanaca

Sadašnji srpski član Predsjedništva BiH, a tadašnji predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik tvrdio je da se u Sarajevu, Podgorici i Tirani nalaze tzv. centri za sprečavanje "ruskog malignog utjecaja".

Govorio je i da različitim akcijama usmjerenim protiv Srpske i njenih političkih predstavnika rukovode britanski agenti.

Također, Dodik je, prije dvije godine, izjavio da je baza "Butmir" kod Sarajeva "prihvatilište za crne operacije" i da u njoj ima 2.000 pripadnika europskih sigurnosnih snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close