Vučić pokleknuo

Srbija ukinula bezvizni režim s Iranom

Srbijanski mediji objavili su tada kako se s razlogom sumnja da je broj onih koji "Srbiju koriste kao tranzitnu zonu prema zapadnoj Europi mnogo veći"
Vijesti / Svijet | 10. 10. 2018. u 23:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Srbije odlučila je ukinuti bezvizni režim s Iranom zbog zloporaba te olakšice za slobodno putovanje između dviju zemalja koju su Iranci koristili kako bi se dokopali Zapada, potvrdili su u srijedu srbijanski dužnosnici u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u Skupštini Srbije da će vizni režim sa Iranom ponovo biti uveden, jer je "jedan broj građana te zemlje, na žalost, zlouporabio ukidanje viza".

Vlada Srbije donijela odluku o ukidanju bezviznog režima 8. listopada, a stupit će na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.

Nakon što je u kolovozu 2017. Srbija uvela bezvizni režim sa Iranom kako bi potaknula turizam, za samo šest mjeseci broj Iranaca među tražiteljima azila povećan je s tri na 12 posto.

Srbijanski mediji objavili su tada kako se s razlogom sumnja da je broj onih koji "Srbiju koriste kao tranzitnu zonu prema zapadnoj Europi mnogo veći", piše Hina.

Za samo šest mjeseci od kolovoza 2017. oko 7.000 Iranaca doputovalo je u Srbiju, a neki među njima otvoreno su priznali beogradskim medijima da su "lažni turisti" te da namjeravaju nastaviti put ka Europskoj uniji kako bi zatražili azil.

Ukidanje viznog režima Srbije sa Iranom nije naišlo na odobravanje EU koja je kritizirala Beograd, a ni dužnosnici u regiji nisu blagonaklono gledali na olakšice koje je Srbija omogućila državljanima Irana.

Tako se i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić svojedobno požalio da je odluka Beograda o ukidanju viza državljanima Irana prouzročila veći priliv ilegalnih migranata u BiH.

A kako je Jutarnji izvijestio tijekom ljeta, Hrvatska je u Bruxellesu izvršila snažan pritisak na partnere u EU da interveniraju kod vlasti u Beogradu oko ovog pitanja. Taj je problem na inzistiranje Hrvatske istaknut i na sjednici Europskog vijeća u srpnju te je Srbija tada dodatno pritisnuta. - Nećemo im dopustiti ulazak. Odlučni smo u zaštiti od bilo kakvog pokušaja ilegalnog ulaska u našu zemlju. Humanost nema prednost nad zaštitom granica, naglasili su tada naši izvori iz Vlade tvrd stav o migrantskoj politici.

Trenutno ima oko 4000 registriranih migranata iz Azije i s Bliskog istoka u centrima koje je uspostavila srbijanska vlada, dok su stotine drugih u Beogradu i oko granica s Bosnom i Hercegovinom ili Hrvatskom, članicom Europske unije.

Više od 650.000 migranata bježeći pred siromaštvom i ratom prošlo je kroz Srbiju 2015. na putu ka Zapadu. Ta je ruta uglavnom zatvorena u ožujku 2016., ali migranti nastavljaju dolaziti.

Kopirati
Drag cursor here to close