Vulin

Srbija sprema vježbu sa ruskim specijalcima

Vulin je naveo kako je dogovoren i nastavak drugih različitih obuka, kao i pokretanje novih obuka, posebno iz oblasti cyber sigurnosti…
Vijesti / Svijet | 15. 05. 2021. u 20:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će zajedničke antiterorističke vježbe elitnih specijalnih jedinica Srbije i Rusije u rujnu biti održane u Srbiji i da jedni od drugih imaju mnogo toga da nauče.

Izrazio je nadu da će tom prilikom Srbiju posjetiti i zapovjednik ruskih specijalaca Viktor Zolotov.

"Možemo mnogo naučiti od Rusije, ali i oni imaju šta nauiti od nas. Zahvalan sam što su domaćini odmah prihvatili tu inicijativu", rekao je za Sputnjik Vulin, koji završava dvodnevnu posjetu Moskvi.

Vulin je naveo kako je dogovoren i nastavak drugih različitih obuka, kao i pokretanje novih obuka, posebno iz oblasti cyber sigurnosti, gdje je Rusija jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu, dok Srbija u toj sferi ne zna dovoljno.

"Zato to moramo brzo da promijenimo. S ruskim prijateljima i saveznicima to ćemo raditi mnogo brže", rekao je Vulin.

Rekao je kako je Srbija zainteresirana i za nabavku ruske opreme i tehnike za srpsku policiju, ali nije želio otkriti o čemu je korektno riječ, pipe Srna.

Vulin, koji je imao niz važnih sastanaka s visokim ruskim dužnosnicima iz oblasti sigurnosti, naglasio je da Beograd i Moskva veoma intenzivno razmjenjuju informacije.

"Rusija je jedna od zemalja s kojom preko `Interpola` razmijenimo najviše različitih operativnih informacija. Razgovarali smo o nositeljima organiziranog kriminala koji vrše krivično djelo na teritoriji naše dvije zemlje, a državljani su Rusije ili Srbije. Razgovarali smo o borbi protiv terorizma, jer u modernom svijetu nije pitanje da li će se desiti teroristički napad, već kada će se desiti", naglasio je Vulin.

Naveo je kako dvije zemlje posebno zabrinjava veliki broj povratnika sa sirijskog ratišta i ukazao na veliku opasnost koja dolazi od povratka islamskih fundamentalista koji su se borili za "Islamsku državu" na prostor Kosova, s obzirom na to da tamo "država Srbija ne može da ih kontrolira, a nitko drugi izgleda ni ne želi".

Kopirati
Drag cursor here to close