Otrovi

Srbija sprema studiju: Ljude ubijaju otrovi NATO-a

Studija se bavi istraživanjem učestalosti malignih tumora kod djece od jedne do pet godina, učestalosti malignih bolesti krvi kod djece od pet do devet godina i učestalosti tumora mozga…
Vijesti / Svijet | 11. 02. 2019. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Povjerenstva Narodne skupštine Srbije za istraživanje posljedica NATO granatiranja Darko Laketić izjavio je kako prvi preliminarni rezultati znanstveno-medicinske studije ukazuju na porast učestalosti bolesti, naročito malignih bolesti krvi kod djece od pete do devete godine, piše Srna.

Precizirao je kako se studija, koja još nije završena, prije svega bavi istraživanjem učestalosti malignih tumora, takozvanih ektodermalnih tumora kod djece od jedne do pet godina, zatim učestalosti malignih bolesti krvi kod djece od pet do devet godina i učestalosti tumora mozga kod djece od devet do 18 godina.

Otrov djelovao na djecu

Laketić je u intervjuu za Politiku naveo kako se može konstatirati da je neki otrov djelovao na tu djecu, a budući da je u granatiranju 1999. godine toliko otrova oslobođeno u životnu sredinu, lako je pretpostaviti što je to i dodao da se studija bazirala baš na taj uzrast jer su djeca od jedne do 18 godina najosjetljivija grupa.

''To je onaj dio populacije koji je rođen, živio i rastao u razdoblju određenih akcidenata i djelovanja streljiva s osiromašenim uranom i oslobađanja različitih toksina, koji su se dogodili 1999. godine prilikom NATO granatiranja'', rekao je Laketić.

Prema njegovim riječima, prikupljena je kompletna dokumentacija iz znanstveno-medicinskog i pravnog istraživanja povjerenstva talijanskog parlamenta koja je utvrđivala povezanost osiromašenog urana sa smrću talijanskih vojnika koji su bili u međunarodnim misijama, uključujući i Kosmet i dokazala da postoji povezanost, prenijela je Srna.

Vrh ledenog brijega

''Osiromašeni uran je samo vrh ledenog brijega. Tijekom granatiranja oslobođeni su piraleni iz trafostanica, koji su možda najsnažniji kancerogen, benzemi, pa razni otrovi zbog granatiranja tvornica boja i lakova, rafinerija'', naveo je Laketić.

Kao vrlo značajno istaknuo je to što su neke zemlje, između ostalih Nizozemska i Norveška, pred UN pokrenule raspravu o utjecaju osiromašenog urana na zdravlje stanovnika.

''Cilj nam je da dođemo do istine zašto naši građani obolijevaju više nego građani nekih drugih zemalja i postoji li veza između NATO granatiranja i toga. To je naš zadatak, bez ikakvih prejudiciranja'', istaknuo je Laketić.

Polovina preminula

Naglasio je kako Komisija planira u što kraćem roku završiti znanstveno-medicinsku studiju i nastaviti obilaziti gradove u Srbiji koji su pogođeni određenim zagađenjima u kojim su tijekom granatiranja 1999. godine oslobođeni toksini kao što su piralin i benzem.

''U Vranju smo imali potresnu situaciju. Četrdesetak ljudi je poslije granatiranja išlo ograditi i očistiti teren. Polovina njih je već preminula, većina od malignih bolesti. Mjesto Bratoselce broji 300 stanovnika, a tamo su evidentirana tri tumora mozga. To je jedan posto populacije i dva slučaja leukemije kod djece'', rekao je Laketić.

Prvi rezultati studije dostavljeni su u prosincu svim zastupnicima Narodne skupštine Srbije radi njihovog informiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close