Ili dvotjedna karantena

Srbija razmatra mogućnost obveznog PCR testa za sve strance

Dačić je rekao da će se vidjeti "kakva je pojedinačno situacija u nekim zemljama".
Vijesti / Svijet | 13. 08. 2020. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija razmatra mogućnost uvođenja obaveznog PCR testa ili dvotjedne karantene za strance, najavili su u četvrtak dužnosnici u Beogradu, a srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je da će tu odluku razmatrati vlada i Krizni stožer.

Nakon što je epidemiolog i član Kriznog stožera Branislav Tiodorović nagovijestio kako se planira uvođenje obaveznog PCR testa i izolacija od 14 dana za strance koji dolaze u Srbiju, Dačić je rekao da ta odluka još nije donijeta i da će ju danas razmatrati vlada, a dodatno Krizni štab za borbu protiv širenja zaraze koronavirusom.

"Odluka još nije donijeta, a bit će motivirana namjerom da se zemlja zaštiti, poglavito kad je riječ o epidemiološkoj situaciji u drugim državama", rekao je Dačić za TV Prva, podsjetivši da su mnoge zemlje već propisale ograničavajuće mjere za strance.

Dačić je rekao da će se vidjeti "kakva je pojedinačno situacija u nekim zemljama".

Komentirajući mogućnost otvaranja granica Crne Gore i Grčke za turiste iz Srbije, te eventualnog uvođenja reciprociteta, Dačić je rekao kako je "reciprocitet politička mjera, a ovdje je riječ o epidemiološkim mjerama".

On je, istodobno, ocijenio da su mjere Crne Gore političke, a ne epidemiološke.

"Kad pogledate kojim su zemljama liberalizirali ulazak možete izvući zaključke", rekao je Dačić.

On je ocijenio da je Hrvatska donijela "racionalnu mjeru" sa stanovišta ekonomskih interesa i turizma jer je dopustila ulazak sa PCR testom ili dokazom o turističkom aranžmanu.

Dačić je rekao kako ne očekuje promjenu odluke grčkih vlasti koje su skinule Srbiju s preporučene liste EU-a nakon što je u Srbiji uslijedio trend povećanja broja zaraženih koronavirusom

"Europska unija je sad na odmor", rekao je Dačić, koji ne vjeruje da će Grčka uskoro otvoriti granice za turiste iz Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close