Oboljevanje

Srbija: Podignuta privatna tužba protiv NATO-a

Tužbu je podnio aktivni časnik Vojske Srbije koji je obolio od teškog oblika kancera, a tijekom bombardiranja 1999. godine boravio je na jugu Srbije…
Vijesti / Svijet | 20. 01. 2021. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odvjetnik Srđan Aleksić podnio je danas Višem sudu u Beogradu prvu pojedinačnu privatnu tužbu protiv NATO-a za zahtjevom za odštetu zbog obolijevanja uslijed bombardiranja osiromašenim uranom, te poručio da bi i građani Republike Srpske i BiH oboljeli od kancera trebali na isti način zaštititi svoja prava.

Aleksić je izjavio Srni da je tužbu podnio aktivni časnik Vojske Srbije koji je obolio od teškog oblika kancera, a tijekom bombardiranja 1999. godine boravio je u oblasti sadašnje Kopnene zoni sigurnosti na jugu Srbije koja je gotovo svakodnevno gađana streljivom s osiromašenim uranom.

"Na isti način na koji je moj kolega Anđelo Tartalja, odvjetnik iz Rima, zastupao talijanske vojnike i civile koji su boravili na Kosovu i Metohiji, i koji je već dobio 181 presudu, tako mi podnosimo tužbe u ime časnika, vojnika na služenju vojnog roka, policajaca i ratnih vojnih rezervista koji su boravili na Kosmetu i koji su od tada oboljeli od nekog oblika kancera", pojasnio je Aleksić.

Smatra kako građani Srbije kojima je povrijeđeno pravo na život, jer obolijevaju od osiromašenog urana koji je bačen u nelegalnoj NATO agresiji 1999. godine, imaju jednaka prava kao i građani Italije.

Aleksić je naveo da tužba sadrži dokaze iz SAD, Svjetske zdravstvene organizacije, o kancerogenom utjecaju osiromašenog urana, domaću i stranu sudsku praksu i presude.

"Smatramo da će naš sud kad usporedi svu sudsku praksu i dokaze sigurno donijeti poštene odluke, kakve su donijeli sud i suci u Italiji. Mi ćemo tražiti najmanje oko 100.000 eura za svakog oboljelog od kancera, a u Italiji je to mnogo više, računajući da je to neki minimum", rekao je Aleksić.

Ističući da postoje pravosnažne presude i za talijanske vojnike koji su boravili na području BiH, a zatim poslije više godina oboljeli od kancera, Aleksić je poručio da bi i građani Republike Srpske i BiH trebali tužiti tuže NATO, koji je upotrijebio streljivo s osiromašenim uranom.

"Smatram da su i građani Republike Srpske i BiH bili u identičnom položaju kao i talijanski vojnici koji su tu boravili, da oboljeli od kancera imaju jednaka prava i da bi odvjetnici trebali podnijeti tužbe i zaštite pravo na život svojih građana", rekao je Aleksić.

Poručio je kako je spreman pomoći svakom kolegi iz BiH i Republike Srpske i ustupi sudsku praksu, kako bi i oni pokušali ostvariti prava svojih građana.

Aleksić navodi da će sačekati da vidi kakav će biti odgovor suda, a da ostalo slijedi poslije odgovora NATO-a, koji očekuje u srpnju.

"Planirao sam pokrenuti pet tužbi, da vidim kako će reagirati NATO pakt, što će odgovoriti. Prvi odgovor očekujemo možda u srpnju, s obzirom da šest mjeseci traje dostava diplomatskim putem tužbi i odgovora. Takav je postupak kada su u pitanju strani državljani i strana pravna lica", pojasnio je Aleksić.

Podsjetio je kako je na Srbiju, odnosno jug Srbije i Kosovo i Metohiju NATO bacio 15 tona osiromašenog urana koji utječe na razvoj sedam do osam vrsta kancera i identični su onim kancerima od kojih je oboljelo 7.600 talijanskih vojnika koji su boravili na Kosmetu i u BiH, od kojih je 400 preminulo.

Aleksić je najavio da će još četiri tužbe biti podnesene parničnom odjeljenju viših sudova u Vranju, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Kopirati
Drag cursor here to close