Bruxelles

Srbija otvorila dva, a Crna Gora jedno pregovaračko poglavlje

Srbija je na međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u poglavljima 17 Ekonomska i monetarna politika i 18 Statistika.
Vijesti / Svijet | 10. 12. 2018. u 19:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija je u ponedjeljak u Bruxellesu otvorila dva nova pregovaračka poglavlja, a Crna Gora jedno i samo još jedno joj je preostalo za otvaranje.

Srbija je na međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u poglavljima 17 Ekonomska i monetarna politika i 18 Statistika. S ova dva poglavlja Srbija sada ima 16 otvorenih pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva zatvorena.

Pregovori se vode u 33 od 35 pregovaračkih poglavlja. Pregovori u poglavljima 34 Institucije i 35 Ostala pitanja se ne vode jer u njima nema europske pravne stečevine o čemu treba pregovarati. Srbija ima specifičnu situaciju jer je u poglavlje 35 ubačena normalizacija odnosa s Kosovom i bez sveobuhvatnog, pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji ne može zaključiti pregovore.

Srbija je očekivala otvaranje većeg broja poglavlja, ali za to nije bilo spremnosti među zemljama članicama nakon što je Komisija prošli mjesec u izvješću o napretku u poglavljima 23 i 24 koja pokrivaju vladavinu prava, ocijenila da Srbija nije učinila dovoljan napredak.

"Mislim da smo mogli otvoriti više poglavlja jer smo ostvarili bitne rezultate u području vladavine prava. Ali, nismo nezadovoljni zato što smo odlučili biti strpljivi i odlučni u našoj namjeri da postanemo članica EU-a", izjavila je srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

Nakon međuvladine konferencije sa Srbijom uslijedila je ona s Crnom Gorom, koja je otvorila poglavlje 27 Okoliš i klimatske promjene. To je 32. poglavlje koje Crna Gora otvara i još je ostalo samo jedno, poglavlje 8 Tržišno natjecanje. Od 32 otvorena poglavlja Crna Gora ima tri koja su zatvorena.

Kopirati
Drag cursor here to close