Mjere

Srbija otišla najdalje u ograničavanju prava i sloboda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još krajem veljače smijao se na račun virusa, da bi nešto kasnije uslijedio zaokret i on je mimo parlamenta proglasio izvanredno stanje
Vijesti / Svijet | 28. 04. 2020. u 19:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnoge vlade u srednjoj i južnoj Europi, a posebno u zemljama Zapadnog Balkana iskoristile su izvanredno stanje i pandemiju kako bi ojačale izvršnu vlasti i masovno ograničile slobode, ali je Srbija zemlja čije su vlasti otišle najdalje u ograničavanju pravne države, piše danas njemački list Spiegel.

List piše da u Srbiji opozicijski političari, aktivisti za zaštitu ljudskih prava i nezavisni mediji "gotovo jednoglasno govore o kršenju ustava i o državnom udaru".

Pri tome se, podsjeća Spiegel, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još krajem veljače smijao na račun virusa, da bi nešto kasnije uslijedio zaokret i on je mimo parlamenta proglasio izvanredno stanje što je dovelo "do ozbiljnih ograničenja osnovnih prava i javnog života Srbije, iako je ona i sada srazmjerno malo pogođena korona krizom".

List piše da u Srbiji "ustvari samo parlament ima pravo da proglasi izvanredno stanje, ali da rupa u ustavu to dozvoljava i predsjedniku, ako je zakonodavna vlast spriječena", što je Vučić i iskoristio pozivajući se na zabranu okupljanja zbog pandemije.

"To nije prvi put da predsjednik zaobilazi ustav. Tako je Vučić, na primjer, i šef svoje Srpske napredne stranke iako mu ustav zabranjuje da pored predsjedničke obavlja još neku funkciju", piše Spiegel i ocjenjuje da "srbijansko rukovodstvo inače ne pokazuje skrupule u potkopavanju ustava".

Navodeći da su u Srbiji uvedena rigorozna ograničenja i zabrane kretanja, posebno za starije građane, da je veći broj ljudi zbog kršenja tih zabrana završio i u zatvoru, i da je vlada tek poslije masovnog negodovanja zbog uhićenja novinarke Ane Lalić odustala od namjere da centralizira pravo na informiranje..

Njemački online dnevnik piše da Aleksandru Vučiću, za kojeg se navodi da je 90-ih bio ministar informiranja i ultranacinalistički ratni huškač, a sada se svakodnevno na televiziji predstavlja kao lider i spasitelj Srbije, "jačanje nadležnosti u stvari ne bi bilo potrebno, pošto već godinama vlada bez ograničenja".

"Prvobitno za 26. travanj zakazane, a zbog pandemije odložene izbore, njegova bi stranka vjerojatno uvjerljivo dobila, dijelom i zato što većina opozicijskih stranaka namjerava da ih bojkotira. U zemlji, međutim, raste nezadovoljstvo zbog političke korupcije i nepostojanja socijalne i ekonomske perspektive za većinu ljudi. Korona menadžment u kojem Vučić sada nastupa kao da je Srbija u ratu, čini da duboki problemi u zemlji potonu u drugi plan", konstatuje Spiegel.

Kopirati
Drag cursor here to close