Brnabić

Srbija neće priznati Kosovo, rješenje u kompromisu

Brnabić je na Europskom forumu "Srbija u EU" u organizaciji Fondacije "Konrad Adenauer" istaknula da ako netko inzistira da je Kosovo nezavisno i da će ga Srbija samo priznati - "to se neće dogoditi".
Vijesti / Svijet | 13. 11. 2018. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je u Berlinu da je rješenje za pitanje Kosova i Metohije u kompromisu, a da je za nju kompromis neka točka između toga da je Kosovo Srbija i toga da je ono nezavisno i da ga Srbija samo treba priznati.

Brnabić je na Europskom forumu "Srbija u EU" u organizaciji Fondacije "Konrad Adenauer" istaknula da ako netko inzistira da je Kosovo nezavisno i da će ga Srbija samo priznati - "to se neće dogoditi". 

"Beograd će nastaviti inzistirati na tome da je Kosovo Srbija", rekla je Brnabić, prenose beogradski mediji. 

Ona je naglasila da je Pandorina kutija otvorena prije 10 godina, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost mimo svih demokratskih principa. 

"Mi pokušavamo da je zatvorimo i to će biti teško. Ne znam hoće li biti moguće, ja bih volila da nađemo komprimis i da se svi zajedno pomjerimo u budućnost", rekla je Brnabić. 

Dodala je da Kosovo i Metohija nije isti slučaj kao Hrvatska, BiH, Slovenija ili Makedonija jer su to bile priznate republike u okviru SFRJ, dok je Kosovo i Metohija uvijek bilo integralni dio Srbije.  Brnabić je ocijenila da zamrznuti konflikt nikako nije dobro rješenje. 

Zahvalila je Njemačkoj za podršku Srbiji na putu ka EU, kao i za inevsticije i zapošljavanju više od 50.000 ljudi. 

"Svakako ćemo čuvati partnerstvo koje smo uspjeli napraviti u poslednjih 18 godina", dodala je Brnabićeva. 

Brnabić je na Europskom forumu poručila da je strateško opredjeljenje Srbije članstvo u Uniji, a od suštinske važnosti za zemlju očuvanje stabilnosti i razvijanje regionalne saradnje. 

Ona je navela da je potencijalni ulazak Srbije u EU 2025. godine dostižan, ali veoma ambiciozan i da ne ovisi samo od Srbije, već i od EU. 

Brnabić je istaknula da su najveći izazov za Srbiju poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava. 

"Poglavlje 35 o Kosovu i Metohiji je najteže pitanje koje ćemo morati riješiti do trenutka kada budemo bili spremni za članstvo, a EU spremna za dodatna proširenja", dodala je Brnabić, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close