Kosovo

Srbija mijenja format: Na Kosovu mora biti granica

Dačić je napomenuo da ideja o razgraničenju mora biti praćena i nizom drugih dogovora...
Vijesti / Svijet | 27. 12. 2018. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je kako će se Srbija u idućoj godini sigurno intenzivno baviti pitanjem Kosova i Metohije, vjerojatno u drugačijem formatu, ali da je trenutno na stolu jedino ideja o razgraničenju Srba i Albanaca.

Dačić je napomenuo da ideja o razgraničenju mora biti praćena i nizom drugih dogovora, prenosi Srna.

''Mi ne odustajemo od najviših prava za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, od zaštite srpske baštine, od velike imovine koju Srbija ima na Kosmetu, i to svi dobro znaju'', rekao je Dačić.

Za Nedeljnik je rekao kako su europski pregovarači već izvjesno vrijeme po strani, budući da će u EU izbori biti u svibnju, a poslije toga će proći još nekoliko mjeseci dok formiraju novu Europsku komisiju i izaberu nasljednika visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini.

''SAD žele da popune taj vakuum, i to je dobro za cijeli proces, jer mi ne želimo da se gubi vreme. Zato i ohrabruje pismo američkog predsednika Donalda Trumpa predsjedniku Vučiću kao dobar znak da je i Americi stalo da se dijalog nastavi, da se ne izgubi taj zamajac, kao što se mnogo puta događalo u posljednjih pet-šest godina, uvijek zaslugom Prištine'', rekao je Dačić.

Istaknuo je kako bi bilo korisno da se, uz SAD, u proces uključe i druge velike zemlje, poput Rusije i Kine, jer bi to osiguralo široka međunarodna jamstva za sve što bude dogovoreno.

''To bi značilo pun međunarodni legitimitet za sve što bude dogovoreno u vezi s Kosovom i Metohijom, a prije svega osiguralo bi da dogovor bude dugog vijeka, što je Srbiji i te kako u interesu'', kaže Dačić.

Kopirati
Drag cursor here to close