Koronavirus

Srbija još najmanje jedan vikend u karanteni

Nakon otvaranja još jedne covid bolnice u beogradskom Vojno-medicinskom centru, Vučić je rekao kako stručnjaci sugeriraju da "ne smije biti opuštanja bar još dva tjedna".
Vijesti / Svijet | 23. 04. 2020. u 18:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastojanju da spriječi širenje zaraze koronavirusom Srbija će imati policijski sat od petka do ponedjeljka još najmanje jedan vikend, najavio je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Nakon otvaranja još jedne covid bolnice u beogradskom Vojno-medicinskom centru, Vučić je rekao kako stručnjaci sugeriraju da "ne smije biti opuštanja bar još dva tjedna", prenosi Hina.

Premda nije izravno najavljeno, to bi moglo značiti da će Srbija biti u karanteni i tijekom prvosvibanjskih praznika, od petka 1. do ponedjeljka 4. svibnja.

Zabrana kretanja se naročito odnosi na vikende, kada su najveće gužve, rekao je Vučić, navodeći da Srbija u kontroli epidemije danas ima "bolji rezultat zbog dobrih vikenda, posljednja dva tjedna".

"Izvjesno je da nećemo mijenjati odluku, zabrana kretanja bit će najvjerojatnije na snazi od petka u 18 do ponedjeljka u 5", rekao je Vučić.

Po njegovim riječima, očekuje se da bi za desetak dana mogla početi djelomična obnova zračnog i međugradskog prometa, a poslije 4. svibnja i javnog gradskog prijevoza, uz obvezu nošenja maski i stoge mjere zaštite, te uz postupno povećanje broja vozila, razmjerno broju ljudi koji se budu vraćali na posao.

Sljedećeg tjedna bit će nastavljeno postupno otvaranje trgovina, osim u trgovinskim centrima, a od 4. svibnja "sve bi trebalo raditi", rekao je Vučić.

Komentirajući mjere za otklanjanje posljedica pandemije, on je rekao kako Srbija nije tražila pomoć od EU, jer je već uzela kredite od Svjetske banke i Središnje europske banke "po povoljnijim uvjetima nego što su pozajmice za koje je EU odobrila sredstva".

Vučić je naveo kako je EU priopćila da je osigurala pomoć u suradnji s MMF-om za "zemlje koje imaju značajne poremećaje u platnobilančnom sustavu", a Srbija, kako je ustvrdio, te poremećaje nema.

Srbijanski predsjednik je najavio da će u nedjelju biti održane komemorativne manifestacije kojima će se, bez sudjelovanja građana, obilježiti stradanje srpskog naroda u Donjoj Gradini i Sremskoj Mitrovici, gdje je na tzv. srijemskom frontu krajem 2. svjetskog rata poginulo između 5.900 i 7.500 Srba.

"Nikada nećemo zaboraviti žrtve Jasenovca, najstrašnijeg zločina ustaškog režima u NDH, strašno stradanje srpskog, židovskog i romskog naroda", rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija "uvijek imati dovoljno vremena" da pamti zlodjela. "Znat ćemo obvezati sebe da se zločini nikad ne zaborave", poručio je Vučić, najavljujući komemorativne skupove žrtvama Jasenovca i stradalima na srijemskom frontu.

Kopirati
Drag cursor here to close