Vulin

Srbija jača vojsku a zbog virusa i kemijsku obranu

Dodao je kako je politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o vojnoj neutralnosti zemlje odredila i opremanje Vojske Srbije.
Vijesti / Svijet | 30. 04. 2020. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je kako će se zalagati za brojne promjene u organizaciji Vojske Srbije i da protuzračna obrana (PZO) mora biti obnovljena, a da je sljedeći korak nabavka dalekometnog sustava PZO.

"Moramo biti sposobni da sami sebe zaštitimo, jer to nitko neće učiniti za nas. To znači da naša PZO mora biti obnovljena. Sada imamo `kubove` koje moderniziramo, `pancir` koji je u svojoj klasi najbolji na svijetu, a dalekometni sustav PZO je sljedeći korak", istaknuo je Vulin za Politiku.

Dodao je kako je politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o vojnoj neutralnosti zemlje odredila i opremanje Vojske Srbije.

Na pitanje kada će biti kompletirana eskadrila nadzvučne avijacije, odnosno kada stižu četiri aviona MiG 29, koji su poklon Bjelorusije, Vulin je naveo da će početkom iduće godine ovi zrakoplovi biti u sastavu ratnog zrakoplovstva Srbije i da neće biti kašnjenja, dodajući da će sve biti u skladu s dogovorom dva predsjednika Vučića i Aleksandra Lukašenka, navodi Srna.

Govoreći o krizi s virusom korona, Vulin je naveo da je ova pandemija pokazala da Srbiji treba jača atomsko-biološko-kemijska obrana (ABHO), te dodao da će se zalagati i za druge promjene u organizaciji vojske, kao što je zajednička obuka tenkovskih jedinica i pješadije.

"Iskustva iz Sirije, pa i građanskih ratova u SFR Jugoslaviji, nas uče da nema uspješne upotrebe tenkova bez mehanizirane pješadije", dodao je Vulin.

Naveo je kako modularni model vojske koja služi za mirovne misije ili sudjelovanje u intervencijama pod tuđim zapovjedništvom, nije model koji je potreban Vojsci Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close