Popravka

Srbija gradi radarski sustav velikog dometa

''Dvadeset godina nakon NATO agresije mi još uvijek popravljamo svoje borbene i operativne sposobnosti'', rekao je ministar obrane Srbije.
Vijesti / Svijet | 08. 02. 2020. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će do kraja godine na Zlatiboru biti izgrađen novi radarski sustav velikog dometa.

''Dvadeset godina nakon NATO agresije mi još uvijek popravljamo svoje borbene i operativne sposobnosti i još uvijek obnavljamo ono što je bilo uništeno kako bismo mogli da odgovorimo na sve izazove i sve zadatke. Ovdje, na radarskom položaju Zlatibor mi radimo na obnovi naših sposobnosti, iako smo, naravno svih ovih godina bili u stanju da čuvamo zračni prostor i sigurnosti suverenitet naše zemlje, ali stvari moraju da se poprave i unaprijede'', rekao je Vulin.

Foto: Ministarstvo obrane Srbije / Ministar u obilasku radarskog sustava na Zlatiboru

Ministar je obišao jednu od postrojbi zračnog osmatranja, javljanja i navođenja u regiji Zlatibora.

''Moći ćemo daleko bolje i efikasnije da promatramo svoje nebo i svoju teritoriju i da radimo ono za što smo ovdje zaduženi. Tijekom NATO agresije, 126. brigada VOJIN dobila je Orden Narodnog heroja, ovo su heroji i njihovi nasljednici, a na nama je da ih opremimo i omogućimo im da nastave da rade ono u čemu su najbolji - da čuvaju naše nebo i čuvaju našu zemlju'', rekao je Vulin.

Ministar je obišao objekte za smještaj radara i operativno-pokazivačku kabinu.

Zapovjednik satnije kapetan Milan Zdravković istaknuo je da je postrojba u neprekidnom operativnom radu u okviru stalno djelatnih snaga za kontrolu i zaštitu zračnog prostora Republike Srbije.

Foto: Ministarstvo obrane Srbije / Ministar u obilasku radarskog sustava na Zlatiboru

''Osim osnovnog zadatka, postrojba također vrši navođenje borbenog zrakoplovstva u lovačkoj namjeni, kao i pomoć zrakoplovima kada je potrebno. Specifičnost ove postrojbe je rad u složenim vremenskim uvjetima'', naglasio je kapetan Zdravković.

Neprekidni nadzor zračnog prostora u zoni odgovornosti, navođenje borbenog zrakoplovstva  u lovačkoj namjeni, pružanje navigacijske pomoći zrakoplovima i usmjeravanje artiljerijsko-raketnih postrojbi za protuzrakoplovna djelovanja na ciljeve u zračnom prostoru, samo su dio zadataka koje izvršavaju postrojbe 126. brigade VOJIN.

Zona odgovornosti brigade je kompletan zračni prostor Republike Srbije, a podatke o situaciji u zračnom prostoru distribuira svim korisnicima u sustavu obrane, dodaje se u priopćenju Ministarstva obrane Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close