Tako se to radi!

Srbija: Birajte, 14 dana samoizolacije ili 12 godina robije

Brnabić je kazala da je od jučer počeo trend ubrzavanja broja potvrđenih slučajeva, te da se borba nastavlja tako što se svi "još adekvatnije i još bolje pripremaju za naredne dane".
Vijesti / Svijet | 18. 03. 2020. u 19:54 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šest osoba nalazi se na respiratorima od ukupno 89 osoba koje su zaražene korona virusom, izjavila je danas predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da su problem srpski državljani koji dolaze iz inozemstva, zbog čega će za kršenje mjera samoizolacije biti zapriječena kazna i do 12 godina zatvora.

Ona je na konferenciji za novinare u Beogradu precizirala da je jedna osoba na respiratoru i zbog sezonskog gripa, a ne samo zbog korona virusa. 

Kao stvar koja i dalje "muči sve nadležne" navela je povratak srpskih državljana iz inozemstva, jer nije poslušan apel nadležnih da se srpski državljani ne vraćaju ako ne moraju. To, rekla je, pokazuju podaci da su se u Srbiju vratile 65.142 osobe.

Kako je objasnila, u posljednjih 48 sati postojali su i slučajevi srpskih državljana koji su prethodno od zemalja u kojima su boravili dobili potvrde da su zaraženi korona virusom, a koji su usprkos tome došli u Srbiju.

"Zbog toga, Vlada Srbije je osigurala tri posebna objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu u kojima će biti do daljeg. Ukoliko vidimo da su prekršili samoizolaciju, oni će biti upućeni u ove objekte. Dodatno, ako ta osoba zarazi drugu osobu i teško im naruši zdravlje može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a ukoliko zarazi drugu osobu i time prouzroči smrt može mu se izreći kazna od dvije do 12 godina", rekla je.

Ona je najavila da se od sutra otvara i karantena u vojnoj ustanovi Morović, gde će biti osobe koja nemaju boravište u zemlji.

Brnabić je kazala da je od jučer počeo trend ubrzavanja broja potvrđenih slučajeva, te da se borba nastavlja tako što se svi "još adekvatnije i još bolje pripremaju za naredne dane".

Prema njenoj ocjeni, otkako je u 10 sati na snagu stupila mjera zabrane izlazaka za starije od 65 godina u gradskim i starije od 70 godina u seoskim sredinama, disciplina građana je "na zavidnom nivou".

"Danas je disciplina na zavidnom nivou. Hvala najstarijima što to poštuju i hvala i ostalima kojih je također manje na ulicama", rekla je.

Predsjednica Vlade Srbije izrazila je očekivanje da će u narednih 48 sati izaći sa prijedlogom kako da se umirovljenicima isplate mirovine, kao i sa lijepim vijestima u vezi sa dezinfekcijskim sredstvima.

U Srbiji je 15. ožujka uvedeno izvanredno stanje, a od 20 sati večeras stupa na snagu i svakodnevna zabrana kretanja za sve, koja traje sve do pet sati ujutro.

Na internet stranici Vlade Srbije, građani mogu pogledati i spisak pozivnih centara u svim gradovima i općinama, a za pružanje pomoći starijima od 65 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close