Čeka se dolazak Kineza

Srbija: 46 osoba zaraženo koronavirusom, jedan pacijent u kritičnom stanju

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji potvrđen je 6. ožujka u Subotici kod pacijenta iz Bačke Palanke
Vijesti / Svijet | 14. 03. 2020. u 23:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija je i u subotu zabilježila porast broja zaraženih koronavirusom - s 41 koliko ih je bilo ujutro u osam sati na 46 nakon provedenih 12 testova u međuvremenu od kojih je pet bilo pozitivno, priopćeno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Od petero novozaraženih tri pacijenta su u kućnoj izolaciji i dobrog su općeg stanja, a dva pacijenta su u bolnici stabilno, a testiranja se obavljaju po kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, javlja Hina.

Najviše hospitaliziranih je u Beogradu - 12, u kritičnom stanju je samo jedan pacijent, a Srbija zasad nema zdravstvenih djelatnika zaraženih koronavirusom, potvrdio je ministar zdravstva dr. Zlatibor Lončar, no nije isključio mogućnost da se to dogodi.

Od početka pojave koronavirusa u Srbiji postoji stalna veza s kineskim veleposlanstvom u Beogradu i sa stručnjacima u Kini od kojih se doznaju njihova izravna iskustva s borbom protiv koronavirusa, rekao je dr. Lončar.

Najavio dolazak kineskih stručnjaka i naglasio da Srbija "uči iz kineskog iskustva" u borbi protiv koronavirusa.

Ministar je rekao da Srbija "razmišlja o svakom scenariju", situacija se prati iz sata u sat i da će se shodno tome ponašati, uključujući i preuređenje i prenamjenu nekih objekata za slučaj da budu potrebni karantenski uvjeti.

Analiziramo situaciju u regiji, Europi, Americi, ali i svim drugim zemljama kako bismo znali što je dalo rezultate, a šta bi mogao biti realan problem. Upućeni samo sami na sebe jer u regiji i Europi ne postoji zajednička strategija kako reagirati, ocijenio je Lončar.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji potvrđen je 6. ožujka u Subotici kod pacijenta iz Bačke Palanke, javlja Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close